Wykonanie

składniki
biszkopt* 5
jajek* 2/3 szklanki
cukru* 1/2 szklanki
mąki pszennej* 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki
kakaopianka cytrynowa* 250 g
serka homogenizowanego waniliowego* 125 g
masła lub
margaryny* 1/3 szklanki
cukru pudru* 1
galaretka cytrynowa* 1 opakowanie
śnieżki* 1/2 szklanki
mlekamasa
mascarpone* 250 g
serka mascarpone* 250 g
śmietany kremówki* 4 łyżki
cukru pudru* 2 łyżeczki
żelatynydodatkowo* 1
galaretka (dowolna)*
wiórki kokosowe* dowolna dekoracjaSposób wykonania
biszkoptOddzielić
białka od
żółtek .
Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami
cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a
cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym
żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy.Następnie po trochu dodawać
mąki przesiane razem z
kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach.Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut.Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić
biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia, następnie przekroić na dwa blaty.

Dodatkową
galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki
wody i wylać do naczynia delikatnie wysmarowanego
olejem o nieco mniejszej średnicy niż tortownica i odstawić do stężenia.pianka cytrynowa
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki
wody.
Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z
serkiem (temperatura pokojowa), następnie miksując dodawać po łyżce tężejącą
galaretkę.
Śnieżkę ubić z
mlekiem i połączyć z masą.Jeden blat
biszkoptu otoczyć obręczą, wylać połowę masy, wstawić na chwilę do zamrażarki lub dłuższą chwilę do lodówki, następnie z naczynia wyjąć stężałą
galaretkę i położyć na
masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.

masa
mascarponeŻelatynę namoczyć w 1/4 szklanki
wody.
Serek mascarpone,
śmietanę i
cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.Masę rozsmarować na wierzch i boki
tortu, posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu i dowolnie udekorować.


