ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapustki

Bigos z młodej kapustki

nazwa

Wykonanie

składniki
* 2 główki młodej kapusty
* 4 młode marchewki
* 2 młode cebulki
* 1 pęczek koperku
* 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy
* 25 dag wędzonych żeberek
* 20 dag chudej łopatki wieprzowej
* przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory
* sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy
* pieprz cayenne
* kminek mielony
* cząber
* tymianek
* rozmaryn
* ziele angielskie
* owoce jałowca
* vegeta
Sposób wykonania
Kapustę poszatkować, obgotować, odcedzić.
Wlać 1,5- 2 szklanki wody, dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojone mięso, żeberka, ziele angielskie, owoce jałowca, po trochu pieprzu naturalnego i ziołowego, pieprzu cayenne i kminku, vegety, zagotować, przykryć i dusić na delikatnym ogniu.
W między czasie pokroić kiełbasę w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, kiełbasę podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą.
Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i ziół i dusić jeszcze ok. 15 min.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/05/bigos-z-modej-kapustki.html