Wykonanie

składniki* 2 główki
młodej kapusty* 4
młode marchewki* 2
młode cebulki* 1 pęczek
koperku* 50 dag dobrej
cienkiej kiełbasy* 25 dag wędzonych
żeberek* 20 dag chudej
łopatki wieprzowej*
przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane
pomidory*
sól,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowy*
pieprz cayenne*
kminek mielony* cząber*
tymianek*
rozmaryn*
ziele angielskie*
owoce jałowca*
vegetaSposób wykonania
Kapustę poszatkować, obgotować, odcedzić.

Wlać 1,5- 2 szklanki
wody, dodać pokrojoną na plasterki
marchewkę, pokrojone
mięso,
żeberka,
ziele angielskie,
owoce jałowca, po trochu
pieprzu naturalnego i
ziołowego,
pieprzu cayenne i
kminku,
vegety, zagotować, przykryć i dusić na delikatnym ogniu.W
między czasie pokroić
kiełbasę w kostkę,
cebulkę w drobną kostkę,
kiełbasę podsmażyć na
oleju, pod koniec smażenia dodać
cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z
kapustą.Kiedy
mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru,
tymianku i
rozmarynu, pokrojony
koperek i
przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić
solą,
pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i
ziół i dusić jeszcze ok. 15 min.