Wykonanie

składniki* 30 dag kości na zupę (
żeberka, kości
schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag
kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo
cebulka* jarzynka (
marchewka,
pietruszka,
seler,
por)* kilka
suszonych grzybków* 4-5 ząbków
czosnku* 1 butelka barszczu białego* 1/2 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany 18%*
majeranek*
sól,
pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę i
czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l
wody, zagotować dodać kostkę
bulionową,
pieprz, umyte i namoczone
grzyby oraz
kiełbasę w całości, zmniejszyć ogień i gotować na delikatnym przez ok. 40 min. W
między czasie wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oleju,
cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wędzonki pod koniec smażenia. Całość przełożyć do garnka w którym gotuje się zupa. Po ok. 40 min. wyjąć
kiełbasę z garnka, pokroić na plasterki i włożyć ponownie.Odlać barszcz z butelki tak, aby w butelce została tylko 1/4 płynu, rozmieszać z
mąką jaka jest w butelce i wlać do zupy, dodać
sól, dodać
majeranek, zagotować, dokwasić odlanym barszczem, doprawić
solą i
pieprzem, dodać
śmietanę, zagotować i po chwili zestawić z ognia.