ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały

Barszcz biały

nazwa

Wykonanie

składniki
* 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)
* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku
* 20 dag wędzonki
* 1 niedużo cebulka
* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)
* kilka suszonych grzybków
* 4-5 ząbków czosnku
* 1 butelka barszczu białego
* 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
* majeranek
* sól, pieprz
* kostka bulionowa
Sposób wykonania
Kości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę i czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę bulionową, pieprz, umyte i namoczone grzyby oraz kiełbasę w całości, zmniejszyć ogień i gotować na delikatnym przez ok. 40 min. W między czasie wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wędzonki pod koniec smażenia. Całość przełożyć do garnka w którym gotuje się zupa. Po ok. 40 min. wyjąć kiełbasę z garnka, pokroić na plasterki i włożyć ponownie.
Odlać barszcz z butelki tak, aby w butelce została tylko 1/4 płynu, rozmieszać z mąką jaka jest w butelce i wlać do zupy, dodać sól, dodać majeranek, zagotować, dokwasić odlanym barszczem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zagotować i po chwili zestawić z ognia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/04/barszcz-biay.html