ßßß Cookit - przepis na Zupa z grochu łuskanego żółtego

Zupa z grochu łuskanego żółtego

nazwa

Wykonanie

Zrobiło się chłodniej na dworze więc chciałabym zaproponować zupę z grochu łuskanego.Jest to zupka bardzo pyszna i rozgrzewająca .
Zachęcam do wypróbowania
Składniki :
3 litry wody
1/2 kg kości od schabu lub 1/2 kg żeberek
1/2 kg ziemniaków
1 marchewka (duża)
1/2 selery (mała)
1 pietruszkę
1 cebulę
2 ząbki czosnku
40 dkg wędzonego boczku
Przyprawy :
sól
pieprz
ziarenka smaku
majeranek
zielona pietruszka
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy wodę ,wkładamy umyte mięso lub kości,bobkowe liście ziele angielskie ,osolić. Zagotować ,zebrać powstałe szumowiny i gotować do miękkości
Gdy kości będą już miękkie wyjąć z garnka i obrać.Następnie do wywaru, wsypać groch i gotować ,gdy będzie już półmiękki wrzucamy ziemniaki i
starte lub pokrojone w drobną kosteczkę ,warzywa) i gotujemy do miękkości .Gdy już wszystko będzie miękkie dodajemy przesmażony boczek z cebulką i czosnkiem ,przyprawy i majeranek obrane mięso ..Na sam koniec można dodać pokrojoną natkę pietruszki i selery Doprawić według uznania .. Zamieszać odstawić z ognia i gotowe .Zupy nie zagęszczamy groch gotując się w wywarze czyni zupę wystarczająco gęstą
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/zupa-z-grochu-uskanego-zotego.html