Wykonanie
2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
piwa Książęce
Chlebowe Miodowe1/2 szklanki
oleju1/4 szklanki
kakao1 i 1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli1
jajko50g
rodzynekpłatki migdałów100g
czekolady deserowej3 łyżki
masłaPiekarnik nastawiamy na 160 stopni C - termoobieg. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej z nich dodajemy
mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól i
przyprawy. Wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy razem
cukier,
olej,
piwo i
jajko. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy mieszaninę z drugiej miski, dodajemy
rodzynki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek na babeczki, ja użyłem silikonowych. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut. Studzimy na kratce w otwartym piekarniku.Polewę przygotowujemy z
masła i
czekolady. Pokruszoną
czekoladę wrzucamy do metalowej miski, którą umieszczamy na rondelku z gotującą się
wodą, dodajemy
masło, czekamy aż się rozpuści, mieszamy od czasu do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Wystudzone babeczki wyjęte z foremek maczamy w polewie i odstawiamy do wystygnięcia. Na końcu przybieramy
płatkami migdałów.Smacznego!