ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z nutą orzechowo - migdałową

Szarlotka z nutą orzechowo - migdałową

nazwa

Wykonanie

Szarlotka może nie jest letnim ciastem, bardziej kojarzy się z jesiennymi jabłkami. Ja jednak robiłam porządek w swojej spiżarni i znalazłam jeszcze dwa słoiczki z jabłkami. Postanowiłam zrobić ciasto. Orzechy również mam z jesiennych zbiorów więc wszystko poszło gładko.
Ciasto jest bardzo proste, każdemu powinno się udać.
Prócz podanych niżej składników należy wyposażyć się również w bułkę tartą.
Składniki na ciasto:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany (ja z reguły używam 18%)
Masa jabłkowa:
Tak jak pisałam wyżej miałam jabłka ze słoiczka z zeszłej zimy. Jednak gdy robię szarlotkę ze świeżych jabłek drobno je kroję (dlatego drobno, by nie były długo prażone) dodaję płaską łyżeczkę cynamonu, kilka łyżek cukru (u mnie około 4 i używam cukru brązowego). Piszę kilka bo to zależne jest od kwasowości jabłek i naszego podniebienia. Dodaję również skórkę z cytryny lub pomarańczy dla aromatu.
Masa orzechowo - migdałowa:
- Orzechy włoskie w ilości 1 szklanki siekam na drobniejsze kawałki.
- pół szklanki siekanych migdałów lub płatki migdałowe
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z mąką. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pamiętajmy! Im dłużej będziemy zagniatać ciasto tym masa będzie bardziej kleiła się do rąk. Należy jak najdłużej siekać margarynę nożem byśmy ciepłem rąk nie rozpuszczali tłuszczu. Gdy jednak zajdzie taka potrzeba dodajcie mąki.
Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy dzielimy ciasto na dwie części - większą i mniejszą. 2/3 i 1/3 części zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.
Masa orzechowo - migdałowa:
Masę robimy gdy ciasto jest już gotowe do pieczenia ponieważ masę powinniśmy położyc na ciasto jeszcze ciepłą.
Masło rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać cukier i miód. Gdy składniki się połączą wsypać orzechy i migdały. Wszystko razem połączyć pilnując by orzechy się nie przypaliły (inaczej będą gorzkie)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (najpierw większą część) rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posypać bułką tartą.
Masa jabłkowa może podejść wodą. Ja ją zawsze przelewam do szklanki i wypijam. Zanim przełożę masę na ciasto dodaję do niego pół szklanki bułki tartej by pozostałości soku nie zmiękczyły mi ciasta tylko wsiąknęły w bułkę. SPRAWDZONE - DZIAŁA!
Gdy masa jabłkowa jest już w blaszce na cieście wyjmuję z lodówki mniejszą część ciasta. postępuje podobnie jak z większą. lekko rozwałkuję i przykrywam nim masę jabłkową.
Przygotowuję masę orzechowo - migdałową i gorącą przekładam na wierzch ciasta.
Całość wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę ok 45 minut. Po około 20-30 minutach przykrywam ciasto folią aluminiową by nie spalić orzechów.
Przy okazji chciałabym podzielić się z wami patentem na orzechy włoskie.
Ja znam dwa
1. Orzechy przed rozłupaniem należy włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Zimno powoduje, że łupina kruszy się.
2. Orzechy należy zamoczyć w zimnej osolonej wodzie. Zostawić na jakiś czas. Później można je łatwo rozłupać.
Od kiedy koleżanka podała mi te sposoby na orzechy nie muszę używać ogromnej siły by je rozłupać ani prosić się męża by to zrobił. To sama przyjemność
Smacznego!
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2015/07/szarlotka-z-nuta-orzechowo-migdaowa.html