ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową

Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;)
Do tarty potrzebne jest :
900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )
50 g cukru
cynamon
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
100 g cukru
200 g masła
paczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko i żółtko
Krem:
25 g mielonych orzechów włoskich
25 g cukru
25 g masła
25 g mąki
jajko
2 łyżki bułki tartej
Polewa:
80 g miodu
50 g śmietany
20 g masła
80 g posiekanych migdałów
łyżeczka mąki
Przygotowanie ciasta :
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki.
Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm)W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty )
Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką
. Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min.
W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/tarta-z-jabkami-i-polewa-migdaowo.html