Wykonanie
Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie
jabłek z masą
orzechową i polewą
miodowo-
migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :)
Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;)

Do tarty potrzebne jest :900 g
jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc
jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg
jabłek )50 g
cukrucynamonCiasto:1,5 szkl.
mąki pszennej100 g
cukru200 g
masłapaczka
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniajajko i
żółtkoKrem:25 g mielonych
orzechów włoskich25 g
cukru25 g
masła25 g
mąkijajko2 łyżki
bułki tartej
Polewa:80 g
miodu50 g
śmietany20 g
masła80 g posiekanych
migdałówłyżeczka
mąkiPrzygotowanie ciasta :Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki.
Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm)W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty )Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy
tarta bułką
.
Jabłka mieszamy z
cukrem i
cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min.W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy
miód,
śmietanę i
masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy
mąkę ,
migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.Smacznego :)