Wykonanie
Obiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie
cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc przepis ponownie z czeluści sterty innych, równie smacznych propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę
Malwinę), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie.Składniki-1/2 puszki
ciecierzycy-garść
fasolki szparagowej-mała
cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-))-ząbek
czosnku-ok. 4 cm białej części
pora-ok. 30 dag
szpinaku-po 1/4 łyżeczki
kurkumy,
kardamonu,
chilli,
kminu rzymskiego, słodkiej mielonej
papryki-1/2 szklanki
bulionu warzywnego-2
pomidory-
olej-
sólPrzygotowanie
Ciecierzycę osączyć.
Cukinię i
pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i posiekać.
Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paski.
Fasolkę umyć, odciąć końce.
Pora pokroić w małą kostkę.
Pora i
czosnek posypać
przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym
oleju.
Pomidory rozgnieść i wraz z
ciecierzycą,
fasolką i
cukinią dodać do
pora.Do warzyw wlać
bulion. Dusić, aż
fasolka będzie miękka. Wsypać
szpinak i posolić. Podgrzewać 5 minut aż
szpinak zmięknie.

Smacznego ;-)