ßßß Cookit - przepis na Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem

Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Obiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc przepis ponownie z czeluści sterty innych, równie smacznych propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę Malwinę), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie.
Składniki
-1/2 puszki ciecierzycy
-garść fasolki szparagowej
-mała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-))
-ząbek czosnku
-ok. 4 cm białej części pora
-ok. 30 dag szpinaku
-po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki
-1/2 szklanki bulionu warzywnego
-2 pomidory
-olej
-sól
Przygotowanie
Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paski. Fasolkę umyć, odciąć końce. Pora pokroić w małą kostkę.
Pora i czosnek posypać przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgnieść i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodać do pora.
Do warzyw wlać bulion. Dusić, aż fasolka będzie miękka. Wsypać szpinak i posolić. Podgrzewać 5 minut aż szpinak zmięknie.
Smacznego ;-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/08/pikantna-ciecierzyca-ze-szpinakiem.html