ßßß
Składniki :400g chorizo2 średnie cebule2 ząbki czosnku3 kolorowe papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona)puszka ciecierzycy (400g)1 puszka krojonych pomidorów400ml przecieru pomidorowego (pasaty)kubek kuskusu300ml bulionu warzywnego1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta płatków chilisól, pieprz
Przygotowanie :Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a mięso się przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie.W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut.Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę aż cieciorka będzie ciepła. Podawać z kuskusem.
Smacznego !