Wykonanie
Każdej zimy przychodzi taki moment, gdy mam już dość szarości za oknem i braku świeżych warzyw na talerzu, wtedy przygotowuję właśnie to danie. Swoimi kolorami przywołuje ono wspomnienie wiosny, jest też bardzo delikatne dla żołądka i pożywne. Wiem, że nie każdy przepada za puree, ale to z
groszkiem i
chedderem jest po prostu wyśmienite, no i ta energetyczna zieleń... Natomiast kotleciki mielone z
kurczaka są dużo zdrowszą alternatywą dla tych wieprzowych, a w połączeniu z
limonką zyskują bardzo ciekawy smak. To danie zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, pamiętajcie jednak, że ważnej jest ładne podanie puree. Jeżeli nie macie metalowej obręczy, to możecie użyć miseczki lub filiżanki, ważne by nadać
ziemniaką jakąś konkretną formę.

Puree

Składniki:- 200 g mrożonego
groszku- 0,5 kg
ziemniaków- 150 g startego
cheddaru- łyżeczka
soliSposób przygotowania Puree:1.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.2.W międzyczasie chwilę (ok.10 min.)gotujemy
groszek w gorącej wodzie i rozgniatamy go na papkę w melakserze.3. Jak
ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i rozgniatamy tłuczkiem następnie łączymy z zmielonym
groszkiem i startym
cheddarem. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie dosalamy do smaku.Kotlety mielone

Składniki:- 2 zmielone
piersi z kurczaka- 1
jajko- pół namoczonej
kajzerki- kilka posiekanych listków
bazylii- skórka z
limonki- sok z połówki
limonki- 1,5 łyżeczki
soli- 1,5 łyżeczki
pieprzu- 1 posiekana
cebulaSposób przygotowania kotletów:1. Mielimy
piersi z kurczaka, namaczamy
kajzerkę.2. Do
mięsa dodajemy
jajko,
bułkę,
bazylię, skórkę i
sok z limonki,
sól,
pieprz,
cebulę, dokładnie mieszamy.3. Następnie formułujemy kotleciki, które obtaczamy w
bułce tartej. Pamiętajcie, by za każdym razem moczyć ręce w zimnej wodzie dzięki temu będzie Wam łatwiej formułować kotlety.4. Na koniec smażymy je na patelni.
Marchewka
Składniki:- 4
marchewki-
sól-
cukier-
masłoSposób przygotowania
marchewki.1. Najpierw pokrojoną w talarki
marchewkę gotujemy w minimalnej ilości, posolonej i osłodzonej
wody.2. Następnie roztapiamy
masło z odrobiną
oliwy na którym podsmażamy
marchewkę, obficie ją słodząc.

Smacznego!