Wykonanie
U nas w domu nie może być Świąt Bożego Narodzenia bez
szynki gotowanej w
piwie imbirowym. Zazwyczaj podajemy ją w II Dzień Świąt, a resztki zjadamy w pysznych kanapkach przez cały następny tydzień.
Szynkę podajemy z
żurawinowo-
jabłkowym chutney'em i nachosami.To danie może wydawać się mało polskie, ale u nas stało się już tradycją i niezmiennie zachwyca wszystkich gości. Oczywiście jeśli wizja nachosów na świątecznym
stole jest dla Was zbyt ekscentryczna, to możecie wykorzystać któryś z naszych przepisów na pieczone
ziemniaki lub świąteczny
kuskus. Ostatnia uwaga
drogą wstępu. Mimo, że
szynkę trzeba namoczyć dzień wcześniej to, to danie jest naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dlatego też szczególnie polecamy je tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią. W ten sposób zaskoczycie swoich domowników, a oni nabiorą przekonania, że kuchnia to Wasz żywioł.
Dzień lub dwa przed:
Szynkę namocz w solance, czyli roztworze
wody z
solą. (5 czubatych łyżek
soli na 1,5 litra
wody).Dzień obiadu:
SzynkaSkładniki:- 2 kg
szynki (Ważne by była świeża poznacie to m.in po kolorze tłuszczu, powinien być biały)- 3
piwa imbirowe- ząbek
czosnku-
sól-
pieprz-
goździki PrymatGlazura- 3 łyżki
dżemu brzoskwiniowego- 3 łyżeczki
musztardy- 2 łyżeczki
imbiru mielonego PrymatuSposób przygotowania:1.
Szynkę wyjmujemy z solanki, nie płuczemy . Następnie zalewamy
szynkę piwem, tak by
piwo zakrywało
mięso i przez 2 godziny gotujemy na wolnym ogniu.( 1h pieczenia na kg
mięsa)
Szynka ma tylko lekko perkotać.
2. Jak
mięso będzie miękkie, wykładamy
szynkę na blaszkę. Czekamy aż lekko ostygnie. Następnie nakłuwamy ją kilkoma plasterkami
czosnku. Solimy i
pieprzymy.3.
Potem mięso nakłuwamy
goździkami tworząc wzorek
rąbów na
szynce.
4. Na koniec smarujemy ją glazurą (mieszamy ze sobą
dżem,
musztardę i
imbir) i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Po upieczeniu najlepiej zostawić
mięso na chwilę do ostygnięcia. Dzięki temu lepiej się kroi6.
Szynkę podajemy z nachosami i chutney'emChutney
Składniki:- 3-4
jabłka- 2 średnie
cebule- 200 g
żurawiny suszonej- szczypta
soli- 2 szczypty
imbiru- 2 szczypty
gałki muszkatołowej- szczypta zmielonych
goździków-
sok z cytryny około łyżki - dwóchSposób przygotowania:1.
Cebulę kroimy w kostkę,
jabłka obieramy i też kroimy w kostkę.2. Następnie przekładmay do garnka:
cebulę,
jabłka i
żurawinę. Garnek przykrywamy. Przesmarzamy
cebulę i
owoce na wolnym ogniu, czesto mieszając ponieważ lubią przywierać.3. Jak chutney będzie przesmażony, przyprawiamy go i zakwaszamy odrobinę
soku z cytryny. Pamiętajcie by dodawać soku po trochu, bo to od kwasowości
jabłek będzie zależeć ile będziecie go potrzebować.4. Tak przygotowany chutney najlepiej podawać na ciepło. Jeżeli na koniec dodacie do niego odrobinę
octu można go zawekować i zostawić nawet na kilka tygodni w spiżarce.Nachosy
Składniki:- paczka nachosów solonych- 100 g
sera żółtego-
papryka słodka PrymatSposób przygotowania:1. Nachosy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.2.
Potem posypujemy je
startym serem i
papryką słodką.3. Na koniec podpiekamy je w piekarniku, aż
ser się roztopi.Smacznego!Zapraszamy Was do polubienia naszego fanpage. W ten sposób będziecie na bieżąco z naszymi świątecznymi pomysłami. Link znajdziecie tutaj.