ßßß


około 1 , 7 kg udek indyczych (miałam wytrybowane, bez skóry)marynata:0,5 szklanki oleju (miałam rzepakowy)0,5 łyżeczki startego imbiru1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego (można zastąpić czarnym)2 łyżeczki papryki słodkiej2 łyżeczki suszonego czosnku lub 4 zmiażdżone ząbki (jeśli nie lubicie można pominąć)4 kopiaste łyżki pikantnego ketchupu1,5 łyżeczki soli2 - 3 szczypty pieprzu cayenne (jeśli lubicie ostrzejszą nutkę)2 łyżki musztardy (dowolnej)1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:2 średnie cebuleUdka umyć dokładnie i osuszyć.Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać, posmarować mięso ze wszystkich stron, ułożyć w naczyniu z płaskim dnem, przykryć folią, odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.
Po tym czasie cebule pokroić w piórka lub plasterki.Indyka włożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć cebulą, zapiąć rękaw.UWAGA: Ja, z braku dużego rękawa, po prostu naczynie w którym piekłam wyłożyłam folią aluminiową i przykryłam drugim kawałkiem folii z wierzchu, robiąc coś w stylu pokrywki.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć mięso i piec około 2 godzin.Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć folię z góry aby mięso się przypiekło.