Wykonanie
Tortilla czyli prosty, okrągły, pszenny placek wywodzący się prosto ze
słonecznego Meksyku naszym zdaniem smakuje świetnie prawie ze wszystkim. Zaczynając od grillowanych
piersi z kurczaka, poprzez różnorakie
szynki. Zdążyliście już poznać dotychczas dwa nasze pomysły na nią. Dzisiaj przedstawiamy wam klasyczną tortille z
kurczakiem,
mozzarellą i warzywami wzbogaconą przepysznym sosem o smaku słodkiej
cebulki. Według nas to właśnie sos decyduje o ostatecznym smaku naszej tortilli, więc warto czasami trochę poeksperymentować i spróbować czegoś nowego. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu! Podzielcie się z nami w komentarzach, z czym najbardziej smakuje Wam tortilla?

Porcja dla 2 osóbSkładniki:

-1/3
bakłażana-1
filet z kurczaka-1/2
papryki czerwonej-1/2
papryki zielonej-1 kostka
mozzarelli-4 placki tortilli-1/2 białej
cebuli-
olej do smażenia-
pieprz ziołowy Prymat, sol,
curry,
chilliSkładniki potrzebne do sosu:

-3 łyżki
miodu-1,5 łyżki
syropu klonowego1,5 łyżki
octu winnego-1 łyżeczka
soku z cytryny-1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej-6 łyżek posiekanej na drobno białej
cebuli1. Do niewielkiego rondelka dodajemy
ocet,
miód,
syrop klonowy i
cebulę.2. Dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Wszystkie składniki sosu powinny się ładnie połączyć.3. Następnie zagęszczamy niewielką ilością
mąki ziemniaczanej i skrapiamy odrobiną
cytryny dla zbilansowania smaku i poprawy koloru.4. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.Sposób przygotowania tortilli:

1.Dokładnie kroimy wszystkie warzywa i
kurczaka na kawałki.2.
Kurczaka przyprawiamy
pieprzem ziołowym marki Prymat,
solą chilli i odrobiną
curry.3. Na rozgrzanej patelni z
olejem smażymy
kurczaka. Gdy ten się już przyzłoci dodajemy pozostałe warzywa i smażymy do czasu aż będą miękkie.3. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia układamy placki tortilli, smarujemy je równomiernie z jednej strony sosem słodka
cebulka.4. Kroimy
mozzarellę w słupki.5. Usmażone warzywa i
kurczaka rozkładamy na powierzchni posmarowanych uprzednio sosem tortilli. Kładziemy na to
mozzarellę. Dokładnie zawijamy tortille w taki sposób jak na zdjęciu, gdyż zapewni on nam iż składniki nie będą wypadać ze środka.6. Pieczemy przez ok 7 minut w piekarniku rozgrzanym na ok. 220 stopni.
Mozzarella w tym czasie powinna się roztopić, a placek tortilli stać złocisty i chrupiący.Smacznego!Zapraszamy również do wypróbowania naszych pozostałych przepisów na tortille:Dwóch wariacji na temat tortilli z
kurczakiem i tortilli z
szynką Guliwer .