Wykonanie


Wyborny sos do niecodziennych kanapek. Na przykład do takich jak ta: z grillowaną
papryką,
serem żółtym,
wędliną,
sałatą dębową,
czerwoną cebulką i
ogórkiem kiszonym - w pełnoziarnistej
bagietce. Przepis na sos pochodzi z blogu cudawianki .Składniki:Sos:2 łyżki
miodu1 łyżka
syropu klonowego/golden
syrupu1 łyżeczka
octu winnego/jabłkowego2 łyżeczki
maku (opcjonalnie)1 łyżeczka
soku z cytryny4 łyżeczki pokrojonej drobno białej
cebulisól,
pieprz1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejKanapka:pełnoziarnisty paluch/bagietka z ziarnami lub ciabatta1/4
czerwonej papryki1/2 łyżeczki
oleju - do natłuszczenia patelnii
ogórek kiszonykawałek
czerwonej cebulikilka listków
sałatyser żółtywędlinaWykonanie:Włączyć piekarnik - z opcją grill - nastawić na jak największą temperaturę.Przygotować sos: do rondelka wlać
miód,
syrop klonowy,
ocet oraz włożyć drobno pokrojoną
cebulę. podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą i
cebula zmięknie. Dodać
sól,
pieprz i
mak, wymieszać. Na koniec zagęścić
mąką ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia - sos w tym czasie zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty, przed samym polaniem można go chwilę podgrzać.Patelnię grillową lekko natłuścić
olejem w sprayu lub posmarować pędzelkiem. Oczyszczoną z gniazd nasiennych
paprykę pokroić na grube paski (warto zgrillować całość, choć do kanapki wykorzystujemy tylko część). Grillować z dwóch stron przez około 10 minut aż
papryka zmięknie i pokryje się ciemniejszymi paskami.W międzyczasie
bagietkę przekroić na pół, na jednej połowie ułożyć
ser żółty. Zrumienić w piekarniku,
ser całkowicie się roztopi, a
bułka stanie się chrupiąca.Połowę
bagietki - tę bez
sera - posmarować dokładnie przygotowanym sosem. Środek kanapki wypełnić: grillowaną
papryką,
sałatą,
cebulą,
ogórkiem kiszonym,
wędliną.UWAGA:Sosu wystarczy na 3
bagietki o długości ok. 30 cm.
