ßßß
Na stronie posmarowanej przecierem układamy: pół plasterka boczku, dwa plasterki cebuli, kilka plasterków pieczarek.Następnie zawijamy zraz tak jak na zdjęciu i obwiązujemy nitką lub przekłuwamy wykałaczką (nitka jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, nie może być tylko kolorowa).Tak przygotowane zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron, podsmażamy również resztę cebuli i szczypioru, które potem wrzucimy do sosu, wraz z zrazami.
8.W między czasie w garnku, w którym potem będzie sos, wrzucamy łyżkę cukru i czekamy aż zbrązowienie. Gdy tylko cukier będzie brązowy, zalewamy go gorącą wodą i mieszamy.9. Do tak powstałego karmelu dokładamy: 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki przyprawy kucharek, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.10.Następnie do karmelu wrzucamy zrazy, cebulą i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 1,5 godziny (dłużej jeśli mięso będzie jeszcze twarde).11. Następnie zaprawiamy wodą z mąką.(Do kubka wlewamy zimnej wody ok. ¾ objętości (z ciepłą nie wyjdzie) i dodajemy mąki pszennej (ok. 3 czubatych łyżek) roztrzepując wszystko widelcem lub ubijaczką, aż nie będzie grudek. Następnie Do zaprawy dokładam łyżeczkę sosu, w ten sposób unikniemy zważenia. Tak przygotowana zaprawę powoli wlewamy do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby uniknąć powstania jednej wielkiej grudy. Czekamy aż sos się zagotuje zdejmujemy go z gazu. Bardzo ważne. Sos ma być gęsty, ale nie galeretowaty, więc uważajcie by nie przesadzić z zaprawą. Jednak jeśli dodacie za mało to lasagna zamieni się w zupę, a tego chcemy uniknąć.Składniki potrzebne do przygotowania klusków śląskich:- 1kg ziemniaków- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki mąki pszennej (niektórzy dodają tylko ziemniaczaną, my jednak wolimy wersję z pszenną, mamy nadzieję, że nie urazi to nikogo ze śląska :-))- 1 jajko- łyżka oliwy-odrobina zimnej wody jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się kleićSposób przygotowania klusek śląskich:1. Ziemianki obieramy, gotujemy, odparowujemy, a następnie przeciskamy przez praskę.2. Zostawiamy na stolnicy do ostygnięcia.3. Gdy ziemniaki będą zimne dodajemy do nich pozostałe składniki i ugniatamy ciasto.4. Jak ciasto będzie miało konsystencje plasteliny lepimy z niego kulki z wgniecioną dziurką w środku (najlepiej robi się ja małym palcem).5. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do póki się nie zagotują i nie wypłyną. (nie wolno mieszać)6. Takie kluski wyławiamy cedzakową łyżką, polewamy sosem i podajemy ze zrazami (pamiętajcie o zdjęciu nitki)
Smacznego!