Wykonanie
Porcja na 6 osób (wychodzi 12 zrazów)Jednym z naszych ulubionych dań wywodzących się z kuchni polskiej są zawijane zrazy wołowe z kluskami śląskimi według przepisu naszej babci. Jako dzieci nie lubiłyśmy czerwonego
mięsa i tylko w tej potrawie nasza babcia lub rodzice mogli przemycić
wołowinę, która jest przecież jednym z najzdrowszych gatunków
mięsa. Gdy pierwszy raz przygotowywałyśmy same to danie, postanowiłyśmy je trochę unowocześnić i dodałyśmy
ketchup zamiast
przecieru pomidorowego, jednak zepsuło to cały smak, tak samo jest jeśli dodacie do zrazów
ser lub spróbujecie zrezygnować z karmelu (tak, wiemy nie jest on najzdrowszy, ale to on jest tym kluczowym składnikiem tego dania). Zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu, wierzcie, że dzielimy się z
wami jednym z największych skarbów naszej rodziny:-)

Składniki potrzebne do przygotowania sosu i zrazów:-
mąka do obtoczenia
mięsa i zaprawienia sosu- 4
pieczarki- 6 plasterków
boczku- 4
cebulki dymiki (zimą dodajcie dwie zwykłe)- słoiczek
przecieru pomidorowego-
sól-
pieprz mielony Prymat-kucharek na lato- łyżka
cukruSposób przygotowania sosu i zrazów:
Mięso kroimy na około 2 cm plasterki.Następnie pod folią rozbijamy je, z obu stron, tłuczkiem.Każdy kawałek solimy i
pieprzymy z osobna.
Potem smarujemy około łyżeczką
przecieru pomidorowego (z jednej strony).

Na stronie posmarowanej przecierem układamy: pół plasterka
boczku, dwa plasterki
cebuli, kilka plasterków
pieczarek.Następnie zawijamy zraz tak jak na zdjęciu i obwiązujemy nitką lub przekłuwamy wykałaczką (nitka jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, nie może być tylko kolorowa).Tak przygotowane zrazy obtaczamy w
mące i obsmażamy z obu stron, podsmażamy również resztę
cebuli i
szczypioru, które
potem wrzucimy do sosu, wraz z zrazami.


8.W
między czasie w garnku, w którym
potem będzie sos, wrzucamy łyżkę
cukru i czekamy aż zbrązowienie. Gdy tylko
cukier będzie brązowy, zalewamy go gorącą
wodą i mieszamy.9. Do tak powstałego karmelu dokładamy: 3 łyżeczki
przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki
przyprawy kucharek, łyżeczkę
soli, 1/2 łyżeczki
pieprzu.10.Następnie do karmelu wrzucamy zrazy,
cebulą i zalewamy
wodą. Gotujemy przez około 1,5 godziny (dłużej jeśli
mięso będzie jeszcze twarde).11. Następnie zaprawiamy
wodą z
mąką.(Do kubka wlewamy zimnej
wody ok. ¾ objętości (z ciepłą nie wyjdzie) i dodajemy
mąki pszennej (ok. 3 czubatych łyżek) roztrzepując wszystko widelcem lub ubijaczką, aż nie będzie grudek. Następnie Do zaprawy dokładam łyżeczkę sosu, w ten sposób unikniemy zważenia. Tak przygotowana zaprawę powoli wlewamy do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby uniknąć powstania jednej wielkiej grudy. Czekamy aż sos się zagotuje zdejmujemy go z gazu. Bardzo ważne. Sos ma być gęsty, ale nie galeretowaty, więc uważajcie by nie przesadzić z zaprawą. Jednak jeśli dodacie za mało to lasagna zamieni się w zupę, a tego chcemy uniknąć.Składniki potrzebne do przygotowania klusków śląskich:- 1kg
ziemniaków- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki
mąki pszennej (niektórzy dodają tylko ziemniaczaną, my jednak wolimy wersję z pszenną, mamy nadzieję, że nie urazi to nikogo ze śląska :-))- 1
jajko- łyżka
oliwy-odrobina zimnej
wody jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się kleićSposób przygotowania klusek śląskich:1. Ziemianki obieramy, gotujemy, odparowujemy, a następnie przeciskamy przez praskę.2. Zostawiamy na stolnicy do ostygnięcia.3. Gdy
ziemniaki będą zimne dodajemy do nich pozostałe składniki i ugniatamy ciasto.4. Jak ciasto będzie miało konsystencje plasteliny lepimy z niego kulki z wgniecioną dziurką w środku (najlepiej robi się ja małym palcem).5. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą
wodę i gotujemy do
póki się nie zagotują i nie wypłyną. (nie wolno mieszać)6. Takie kluski wyławiamy cedzakową łyżką, polewamy sosem i podajemy ze zrazami (pamiętajcie o zdjęciu
nitki)


Smacznego!

Jutro przepis na
ciasto drożdżowe z kruszonką i
czereśniami.Zapraszamy też do polubienie naszego fanpage !