ßßß Cookit - przepis na Sakiewki gruszkowe w truskawkowym sosie

Sakiewki gruszkowe w truskawkowym sosie

nazwa

Wykonanie

Świąteczne porządki jednak mają swoje dobre strony. W sobotę znalazłam ogromną książkę z deserami wydawnictwa Könemann. Książka jest przemyślana, uporządkowana i zawiera sporo ciekawych przepisów. Dzisiaj jeden z przepisów troszkę zmodyfikowany.
Zrobiłam gruszki gotowane w syropie cukrowym z dodatkiem cynamonu i goździków wypełnione rodzynkami w sakiewce naleśnikowej. Całość obsypana migdałami, cukrem brązowym i polane kwaskowatym sosem truskawkowym.
Składniki na ciasto na sakiewki:
- 200 ml mleka
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
Składniki na syrop :
- 4 szklanki wody
- 4 kopiaste łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 4 goździki
Składniki na sos truskawkowy:
- ok. 200 g truskawek
- 2-3 łyżki soku pomarańczowego
- łyżka cukru
Pozostałe składniki : rodzynki, migdały, cukier brązowy, cukier puder
Sposób przygotowania:
Do rondla wlewamy 4 kubki wody. Mieszamy z cukrem, cynamonem i goździkami. Kiedy całość się zagotuje wkładamy gruszki i gotujemy przez ok. 30 minut, aż będą miękkie(można sprawdzić wykałaczką). Odstawiamy na 10 minut, następnie wyjmujemy, osączamy i postawiamy na papierowych ręcznikach. Wykrawając od dołu usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Wypełniamy rodzynkami.
Sakiewki to zwykłe naleśniki. Najpierw rozbełtujemy jajko, dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z tej masy smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem(patelnia o średnicy ok. 24 cm).
Na stolnicy rozkładamy naleśniki, na środku każdego z nich kładziemy gruszkę. Drapujemy placek wokół gruszki i obwiązujemy rafią lub jakimś sznureczkiem. Posypujemy migdałami i cukrem brązowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut.
Na koniec przygotowujemy sos truskawkowy. Truskawki zagotowujemy z cukrem i sokiem w rondelku, następnie miksujemy.
Sakiewki gruszkowe układamy gorące na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym.
Smacznego:)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/12/sakiewki-gruszkowe-w-truskawkowym-sosie.html