Wykonanie
Świąteczne porządki jednak mają swoje dobre strony. W sobotę znalazłam ogromną książkę z deserami wydawnictwa Könemann. Książka jest przemyślana, uporządkowana i zawiera sporo ciekawych przepisów. Dzisiaj jeden z przepisów troszkę zmodyfikowany.Zrobiłam
gruszki gotowane w
syropie cukrowym z dodatkiem
cynamonu i
goździków wypełnione
rodzynkami w sakiewce naleśnikowej. Całość obsypana
migdałami,
cukrem brązowym i polane kwaskowatym sosem
truskawkowym.

Składniki na ciasto na sakiewki:- 200 ml
mleka- 4 kopiaste łyżki
mąki pszennej- 1
jajkoSkładniki na
syrop :- 4 szklanki
wody- 4 kopiaste łyżki
cukru- łyżeczka
cynamonu- 4
goździkiSkładniki na sos
truskawkowy:- ok. 200 g
truskawek- 2-3 łyżki
soku pomarańczowego- łyżka
cukruPozostałe składniki :
rodzynki,
migdały,
cukier brązowy,
cukier puderSposób przygotowania:Do rondla wlewamy 4
kubki wody. Mieszamy z
cukrem,
cynamonem i
goździkami. Kiedy całość się zagotuje wkładamy
gruszki i gotujemy przez ok. 30 minut, aż będą miękkie(można sprawdzić wykałaczką). Odstawiamy na 10 minut, następnie wyjmujemy, osączamy i postawiamy na papierowych ręcznikach. Wykrawając od dołu usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Wypełniamy
rodzynkami.Sakiewki to zwykłe naleśniki. Najpierw rozbełtujemy
jajko, dodajemy
mąkę i
mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z tej masy smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej
olejem(patelnia o średnicy ok. 24 cm).Na stolnicy rozkładamy naleśniki, na środku każdego z nich kładziemy
gruszkę. Drapujemy placek wokół
gruszki i obwiązujemy
rafią lub jakimś sznureczkiem. Posypujemy
migdałami i
cukrem brązowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut.Na koniec przygotowujemy sos
truskawkowy.
Truskawki zagotowujemy z
cukrem i
sokiem w rondelku, następnie miksujemy.Sakiewki
gruszkowe układamy gorące na talerzach, posypujemy
cukrem pudrem i polewamy sosem
truskawkowym.

Smacznego:)