Wykonanie

Przepyszne wielowarstwowe ciasto, nadające się do pieczenia również jako tort.Nie należy zrażać się, że przepis jest długi, bo ciasto wbrew pozorom jest proste i wcale nie pracochłonne, a efekt jest tego wart!Składniki:ciasto
czekoladowe:6
jajek1,5 szkl.
cukru6 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaciasto
orzechowe:5
białek250g
orzechów grubo posiekanychniepełna szklanka
cukru1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejkrem
toffi:puszka słodzonego
mleka skondensowanegokrem
kakaowy:1 szkl.
mleka3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej3 czubate łyżki
cukru4
żółtka1
cukier waniliowy1,5 kostki
masła2 łyżki
spirytusu1 łyżka
kakaoponcz:1/3 szkl. gorącej
wody3 łyżki
cukru1 łyżka
spirytususok z 1
cytrynydekoracja:starta
mleczna czekolada lub
migdały lub
orzechyKrem
toffi:Puszkę wstawić do garnka, nalać
wody, aby była przykryta i gotować na małym ogniu 1,5 godziny od momentu zagotowania tak, aby lekko "pykała".Ciasto
czekoladowe:
Białka oddzielić od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubijać pianę. Kiedy będzie sztywna dosypywać po łyżce
cukru nadal ubijając. Wrzucać po 1
żółtku, ubijać. Wymieszać
mąkę z proszkiem i
kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni C.Ciasto
orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać po łyżce
cukru, dodać
miód. Wymieszać
mąkę z
orzechami, Delikatnie wymieszać z
białkami. Piec do zarumienienia, ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni C.Masa
kakaowa:Odlać ok. 1/3 szkl.
mleka, resztę zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. W zimnym
mleku rozmieszać
mąkę i
żółtka, wlać do wrzącego
mleka i ugotować
budyń (ciągle mieszając). Wystudzić. Łyżkę
kakao zalać kilkoma kroplami wrzącej
wody-tylko tyle żeby stało się płynne. 1,5 kostki
masła utrzeć na pianę, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać. Na końcu dodać zimne
kakao i
spirytus.Poncz:W gorącej wodzie rozpuścić
cukier, ostudzić. Do zimnego ponczu dodać
sok z cytryny i
spirytus.Składanie warstw ciasta:1. Zimne ciasto
czekoladowe przekroić na pół.2. Spodnią część zwilżyć połową ponczu, szczególnie zwracając uwagę na brzegi.3. Wyłożyć 2/3 masy. Przykryć
ciastem orzechowym.4. Wyłożyć zimny krem
toffi.5. Przykryć drugą częścią ciasta
czekoladowego. Zwilżyć resztą ponczu.6. Boki i górę ciasta posmarować pozostałą masą.7. Udekorować.