ßßß
Przepyszne wielowarstwowe ciasto, nadające się do pieczenia również jako tort.Nie należy zrażać się, że przepis jest długi, bo ciasto wbrew pozorom jest proste i wcale nie pracochłonne, a efekt jest tego wart!Składniki:ciasto czekoladowe:6 jajek1,5 szkl. cukru6 łyżek mąki pszennej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaciasto orzechowe:5 białek250g orzechów grubo posiekanychniepełna szklanka cukru1 łyżeczka miodu1 łyżeczka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejkrem toffi:puszka słodzonego mleka skondensowanegokrem kakaowy:1 szkl. mleka3 łyżeczki mąki ziemniaczanej3 czubate łyżki cukru4 żółtka1 cukier waniliowy1,5 kostki masła2 łyżki spirytusu1 łyżka kakaoponcz:1/3 szkl. gorącej wody3 łyżki cukru1 łyżka spirytususok z 1 cytrynydekoracja:starta mleczna czekolada lub migdały lub orzechyKrem toffi:Puszkę wstawić do garnka, nalać wody, aby była przykryta i gotować na małym ogniu 1,5 godziny od momentu zagotowania tak, aby lekko "pykała".Ciasto czekoladowe:Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać pianę. Kiedy będzie sztywna dosypywać po łyżce cukru nadal ubijając. Wrzucać po 1 żółtku, ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni C.Ciasto orzechowe:Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać po łyżce cukru, dodać miód. Wymieszać mąkę z orzechami, Delikatnie wymieszać z białkami. Piec do zarumienienia, ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni C.Masa kakaowa:Odlać ok. 1/3 szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę i żółtka, wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń (ciągle mieszając). Wystudzić. Łyżkę kakao zalać kilkoma kroplami wrzącej wody-tylko tyle żeby stało się płynne. 1,5 kostki masła utrzeć na pianę, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać. Na końcu dodać zimne kakao i spirytus.Poncz:W gorącej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić. Do zimnego ponczu dodać sok z cytryny i spirytus.Składanie warstw ciasta:1. Zimne ciasto czekoladowe przekroić na pół.2. Spodnią część zwilżyć połową ponczu, szczególnie zwracając uwagę na brzegi.3. Wyłożyć 2/3 masy. Przykryć ciastem orzechowym.4. Wyłożyć zimny krem toffi.5. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Zwilżyć resztą ponczu.6. Boki i górę ciasta posmarować pozostałą masą.7. Udekorować.