ßßß Cookit - przepis na Leczo.

Leczo.

nazwa

Wykonanie

Teraz coś trochę z innej beczki. Zapominamy o deserach i przenosimy się do dania samodzielnego lub jak kto woli dodatku np. ryżu. Mowa oczywiście o Leczu dobrze znanym przez nas polaków i niewątpliwie lubianych przez wielu. Można ją zrobić z samych warzyw lub z nadmiarem mięsa, łagodny czy tez pikantny. Tak więc danie odpowiednie na każde podniebienie.
SKŁADNIKI:
3-4 świeże pomidory
puszka pomidorów bez skórki pokrojonych
średnia cukinia
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 pieczarek
do swojego leczo dodaje świeża papryczkę chilli
ok. 5 parówek
pierś z kurczaka
kawałek kiełbasy z pieprzem.
sól, pieprz, szczypta cukru, 3 łyżeczki łagodnej papryczki oraz 1 łyżeczkę pikantne
Olej
Chleb, ryż ....
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Najpierw przygotujmy sobie warzywa i mięso. pomidory obieramy ze skórki. cukinie kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w mniejsze paski. Cebule kroimy w piórka. Pieczarki obieramy i krojami w plasterki. Parówki kroimy w talarki. Pierś w paski lub w kostkę a kiełbaskę na pół i w talarki.
W dużym garnku lub woku podsmażamy kiełbaskę,po 5-10 minutach dodajemy parówki. Gdy mięso sie zarumieni wrzucamy pierś i po 2 min. wrzucamy cebul. Gdy zeszkli nam sie cebula wrzucamy pomidory z puszki, cukinie, paprykę, czosnek, pieczarki oraz chilli. Dusimy to na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę lub jak ja to robię, urywam kawałki prosto do garnka. Przyprawiamy leczo solą, pieprzem, szczypta cukru i papryka. Gotujemy leczo na umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną.
Podajemy ciepłe z chlebem lub ryżem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/07/leczo.html