Wykonanie
Teraz coś trochę z innej
beczki. Zapominamy o deserach i przenosimy się do dania samodzielnego lub jak kto woli dodatku np.
ryżu.
Mowa oczywiście o Leczu dobrze znanym przez nas polaków i niewątpliwie lubianych przez wielu. Można ją zrobić z samych warzyw lub z nadmiarem
mięsa, łagodny czy tez pikantny. Tak więc danie odpowiednie na każde podniebienie.
SKŁADNIKI:3-4 świeże
pomidorypuszka
pomidorów bez skórki pokrojonychśrednia
cukinia2
czerwone papryki1
zielona papryka1
żółta papryka2
cebule2 ząbki
czosnku5
pieczarekdo swojego leczo dodaje świeża
papryczkę chilliok. 5
parówekpierś z kurczakakawałek
kiełbasy z
pieprzem.
sól,
pieprz, szczypta
cukru, 3 łyżeczki łagodnej papryczki oraz 1 łyżeczkę pikantne
OlejChleb,
ryż ....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Najpierw przygotujmy
sobie warzywa i
mięso.
pomidory obieramy ze skórki.
cukinie kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w mniejsze paski.
Cebule kroimy w piórka.
Pieczarki obieramy i krojami w plasterki.
Parówki kroimy w talarki. Pierś w paski lub w kostkę a
kiełbaskę na pół i w talarki.W dużym garnku lub woku podsmażamy
kiełbaskę,po 5-10 minutach dodajemy
parówki. Gdy
mięso sie zarumieni wrzucamy pierś i po 2 min. wrzucamy
cebul. Gdy zeszkli nam sie
cebula wrzucamy
pomidory z puszki,
cukinie,
paprykę,
czosnek,
pieczarki oraz
chilli. Dusimy to na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy świeże
pomidory pokrojone w kostkę lub jak ja to robię, urywam kawałki prosto do garnka. Przyprawiamy leczo
solą,
pieprzem, szczypta
cukru i
papryka. Gotujemy leczo na umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną.Podajemy ciepłe z
chlebem lub
ryżem.SMACZNEGO!