Wykonanie
Niedawno mieszkańcy USA obchodzili Narodowy Dzień Burgera. U mnie podobne święto miało miejsce dzisiaj, z tą różnicą, iż mój burger nie ocieka tłuszczem i nie ma w nim ani grama
mięsa. Taki obiad, na przykład w połączeniu z frytkami z tego przepisu, jest prawdziwym niebem w gębie. Amerykanie powinni mi zazdrościć.(Swoją
drogą, apropos burgerów i Amerykanów, bardzo polecam ten filmik . Oglądając go, zawsze
śmieję się do łez).Przepis na dwie porcje.SKŁADNIKI:2
bułki (wg uznania, u mnie wieloziarniste)2 plasterki
cebuli2 plastry
pomidora6 plasterków
ogórków małosolonych2 liście
sałatyketchupmusztardasos czosnkowy (w wersji dla wegetarian)2 burgery z przepisu poniżejSPOSÓB WYKONANIA:
Bułki podgrzej w piekarniku.Rozetnij i połóż w kolejności,
sałatę, burgera, polej
musztardą i
ketchupem i przykryj
pomidorem,
cebulą,
ogórkiem. Na
ogórek możesz polać
sos czosnkowy.Przepis na dwa burgery.SKŁADNIKI:2
marchewki2-3 łyżki
mąki orkiszowej5 – 6 łyżek
sezamugarść suszonej
bazyliisól do smaku
woda (ilość potrzebna do wyrobienia burgerów)2 łyżki
oliwy (do smażenia)SPOSÓB WYKONANIA:
Marchewki zetrzyj na tarce i połącz z resztą składników.Na patelni rozgrzej
oliwę i usmaż kotleciki (pilnuj i przewracaj, aby się nie przypaliły).