Wykonanie
Hot-Dogi to jedna z popularniejszych i najprostszych dań typu fast food uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Tradycyjna, amerykańska przekąska składa się jedynie z
bułki, gorącej
parówki lub
kiełbaski oraz
sosów (
majonez,
ketchup). Domowe Hot-Dogi możemy wzbogacić o dodatki w postaci dowolnych, ulubionych warzyw - wtedy fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny.
ok. 4
bułki do hot dogów (np. z tego przepisu na
domowe bułeczki do hot-dogów)ok. 4
parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością
mięsa) lub
cienkie kiełbaski do hot-dogówdowolne warzywa:
sałatapomidory,
ogórki,
cebuladowolne sosy:
ketchup,
majonez,
musztarda,
sos czosnkowy itp.Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania:Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.
Parówki (lub
kiełbaski) podgrzewamy w gorącej wodzie, lub w piekarniku, a następnie umieszczamy na wierzchu każdej bułeczki. Całość polewamy sosami.Podajemy od razu po przyrządzeniu.