ßßß Cookit - przepis na Domowe Burgery Wołowe

Domowe Burgery Wołowe

nazwa

Wykonanie

Och jak ja kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego.
Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak.
A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć
Wydruk przepisu
Danie Dania główne
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Burgery
500 g mięsa mielonego(wołowego)
1 szt. cebuli
1 łyżeczka soli(do smaku)
1 łyżeczka pieprzu(do smaku)
Dodatki
4 szt. bułek
4 liście sałaty
1 szt. pomidora
1 szt. cebuli
1 szt. ogórka(świeży, konserwowy, kiszony, małosolny)
4 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki ketchupu
4 łyżeczki musztardy
Danie Dania główne
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Burgery
500 g mięsa mielonego(wołowego)
1 szt. cebuli
1 łyżeczka soli(do smaku)
1 łyżeczka pieprzu(do smaku)
Dodatki
4 szt. bułek
4 liście sałaty
1 szt. pomidora
1 szt. cebuli
1 szt. ogórka(świeży, konserwowy, kiszony, małosolny)
4 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki ketchupu
4 łyżeczki musztardy
Sposób przygotowania
Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. „Zagnieść” jak ciasto, a następnie uformować 4 burgery (należy pamiętać, że podczas pieczenia/smażenia kotlety się zmniejszą swoją szerokość, a zwiększą grubość dlatego należy uformować duże i cienkie burgery)
Burgery smażyć na patelni grillowej lub piec na grillu po mniej więcej 5 minut z każdej strony (w zależności jak chcemy mieć wypieczone, jeśli krwiste to krócej, jeśli dobrze wypieczone to chwilkę dłużej).
Po usmażeniu kotletów burgery włożyć do bułki z naszymi ulubionymi dodatkami lub podać z dodatkami bez bułki np na liściu sałaty.
Udostępnij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/recipe/domowe-burgery-wolowe