Wykonanie
Mój ulubiony przepis na pączki :) Zawsze się udają i długo pozostają świeże i wilgotne. Ich wykonanie nie jest tak trudne, jak mi się wydawało na początku. Ciasto dobrze się formuje, więc nie ma problemu z wypływającą
marmoladą. Z podanych składników wychodzi ok. 40 pączków.

Składniki:1 kg
mąki pszennej1/2 l
mleka1/2 szkl.
oleju1 paczka
drożdży świeżych5
żółtek5 łyżek
cukruzapach waniliowycukier waniliowy1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
spirytusu1 wiaderko twardej
marmoladyDekoracje:
cukier puder,
sok z cytryny100g
gorzkiej czekolady, 100g
masła, 2 łyżki
kakaodrobno pokrojone
orzechy,
skórka pomarańczowa, posypka cukrowa

Wykonanie
Oliwę i
zapach waniliowy wlać do miski. Następnie dodać pokruszone
drożdże,
żółtka i
spirytus.
Cukry rozpuścić w lekko ciepłym (ale nie gorącym)
mleku i wlać do miski. Na koniec dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wyrabiać ciasto, aż będzie lekko odchodziło od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.Gdy ciasto wyrośnie, formować pączki. Ja robię to w ten sposób, że odważam po ok. 50g ciasta, lekko je rozciągam i na środek wkładam łyżeczkę
marmolady. Następnie sklejam boki pączka, formuję kulkę i odkładam na ściereczkę na kolejne 15 minut, żeby pączki podrosły.W garnku z grubym dnem rozgrzać ok. 1,5 l
oleju. Do
oleju włożyć surowego
ziemniaka, żeby upewnić się, że
olej jest rozgrzany i żeby pączki się nie przypaliły. Nie wyjmować
ziemniaka przez cały czas smażenia. Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładać do
oleju. Pączki powinny tylko do połowy zanurzyć się w
oleju i unosić na nim. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy i smażymy aż będą gotowe. Gotowe pączki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy lekko przestygną, dekorujemy.Kilka łyżek
cukru pudru rozcieramy z niewielką ilością
soku z cytryny, aby
lukier nie był zbyt rzadki i nie spływał z pączków, ale też niezbyt gęsty i dobrze się rozprowadzał. Dekorujemy pączki lukrem i
skórką pomarańczową.
Czekoladę,
masło i
kakao rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. W polewie maczamy pączki i posypujemy
orzechami lub posypką
cukrową.Pączki można też po prostu posypać
cukrem pudrem, ale wtedy musimy poczekać, aż całkowicie wystygną.Zjeść ze smakiem :)Tak wyglądają pączki podczas smażenia :)

A tak już po odsączeniu na ręczniku papierowym i udekorowaniu:

Smacznego :-)