ßßß Cookit - przepis na Niezawodne pączki z marmoladą

Niezawodne pączki z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony przepis na pączki :) Zawsze się udają i długo pozostają świeże i wilgotne. Ich wykonanie nie jest tak trudne, jak mi się wydawało na początku. Ciasto dobrze się formuje, więc nie ma problemu z wypływającą marmoladą. Z podanych składników wychodzi ok. 40 pączków.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 l mleka
1/2 szkl. oleju
1 paczka drożdży świeżych
5 żółtek
5 łyżek cukru
zapach waniliowy
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
1 wiaderko twardej marmolady
Dekoracje:
cukier puder, sok z cytryny
100g gorzkiej czekolady, 100g masła, 2 łyżki kakao
drobno pokrojone orzechy, skórka pomarańczowa, posypka cukrowa
Wykonanie
Oliwę i zapach waniliowy wlać do miski. Następnie dodać pokruszone drożdże, żółtka i spirytus. Cukry rozpuścić w lekko ciepłym (ale nie gorącym) mleku i wlać do miski. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiać ciasto, aż będzie lekko odchodziło od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, formować pączki. Ja robię to w ten sposób, że odważam po ok. 50g ciasta, lekko je rozciągam i na środek wkładam łyżeczkę marmolady. Następnie sklejam boki pączka, formuję kulkę i odkładam na ściereczkę na kolejne 15 minut, żeby pączki podrosły.
W garnku z grubym dnem rozgrzać ok. 1,5 l oleju. Do oleju włożyć surowego ziemniaka, żeby upewnić się, że olej jest rozgrzany i żeby pączki się nie przypaliły. Nie wyjmować ziemniaka przez cały czas smażenia. Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładać do oleju. Pączki powinny tylko do połowy zanurzyć się w oleju i unosić na nim. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy i smażymy aż będą gotowe. Gotowe pączki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy lekko przestygną, dekorujemy.
Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z niewielką ilością soku z cytryny, aby lukier nie był zbyt rzadki i nie spływał z pączków, ale też niezbyt gęsty i dobrze się rozprowadzał. Dekorujemy pączki lukrem i skórką pomarańczową.
Czekoladę, masło i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W polewie maczamy pączki i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.
Pączki można też po prostu posypać cukrem pudrem, ale wtedy musimy poczekać, aż całkowicie wystygną.
Zjeść ze smakiem :)
Tak wyglądają pączki podczas smażenia :)
A tak już po odsączeniu na ręczniku papierowym i udekorowaniu:
Smacznego :-)
Źródło:http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/niezawodne-paczki-z-marmolada.html