ßßß
Składniki:1 kg mąki pszennej1/2 l mleka1/2 szkl. oleju1 paczka drożdży świeżych5 żółtek5 łyżek cukruzapach waniliowycukier waniliowy1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki spirytusu1 wiaderko twardej marmoladyDekoracje:cukier puder, sok z cytryny100g gorzkiej czekolady, 100g masła, 2 łyżki kakaodrobno pokrojone orzechy, skórka pomarańczowa, posypka cukrowa
WykonanieOliwę i zapach waniliowy wlać do miski. Następnie dodać pokruszone drożdże, żółtka i spirytus. Cukry rozpuścić w lekko ciepłym (ale nie gorącym) mleku i wlać do miski. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiać ciasto, aż będzie lekko odchodziło od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.Gdy ciasto wyrośnie, formować pączki. Ja robię to w ten sposób, że odważam po ok. 50g ciasta, lekko je rozciągam i na środek wkładam łyżeczkę marmolady. Następnie sklejam boki pączka, formuję kulkę i odkładam na ściereczkę na kolejne 15 minut, żeby pączki podrosły.W garnku z grubym dnem rozgrzać ok. 1,5 l oleju. Do oleju włożyć surowego ziemniaka, żeby upewnić się, że olej jest rozgrzany i żeby pączki się nie przypaliły. Nie wyjmować ziemniaka przez cały czas smażenia. Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładać do oleju. Pączki powinny tylko do połowy zanurzyć się w oleju i unosić na nim. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy i smażymy aż będą gotowe. Gotowe pączki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy lekko przestygną, dekorujemy.Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z niewielką ilością soku z cytryny, aby lukier nie był zbyt rzadki i nie spływał z pączków, ale też niezbyt gęsty i dobrze się rozprowadzał. Dekorujemy pączki lukrem i skórką pomarańczową.Czekoladę, masło i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W polewie maczamy pączki i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.Pączki można też po prostu posypać cukrem pudrem, ale wtedy musimy poczekać, aż całkowicie wystygną.Zjeść ze smakiem :)Tak wyglądają pączki podczas smażenia :)
A tak już po odsączeniu na ręczniku papierowym i udekorowaniu:
Smacznego :-)