Wykonanie

Nie taki diabeł straszny jak go malują. Bardzo się bałam smażenia pączków, a tak naprawdę nie było czego. Trzeba tylko odpowiednio rozgrzać
olej. Zbyt gorący będzie palił pączki z zewnątrz i nie dosmażał w środku, natomiast zbyt zimny będzie wsiąkał w ciasto – pączki nie będą smaczne. Najlepiej na początek wrzucić jednego pączka i sprawdzić jak reaguje lub zaopatrzyć się w termometr cukierniczy (optymalna temperatura
oleju to 175 stopni).Im ciasto jest luźniejsze tym pączki będą delikatniejsze, ale też trudniejsze w formowaniu. Chociaż ja nie miałam z tym problemu. Z poniższych składników powinno wyjść około 16-18 puszystych pączków.Składniki
mleko, 250 mlświeże
drożdże, 40 g
cukier, 80 g
mąka pszenna, 500 g
masło, 60 g
jajka, 1 duże
żółtka, 3 sztuki
spirytus lub
wódka, 1 łyżka
marmolada różana
olej roślinny do smażenia, 1 l
Lukier:
cukier puder, 200 g
sok z cytryny, 2 łyżki
mleko, 2-3 łyżkiSposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać. Odlać około 50-70 ml. Dodać
drożdże i po łyżeczce
cukru i
mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podwojenia objętości.
Jajko,
żółtka i
cukier miksować, aż masa stanie się jaśniejsza i puszysta.Dodać resztę
mąki i
cukru,
mleko z
masłem,
wódkę i wyrośnięte
drożdże. Wyrabiać przez 10 minut robotem z hakiem do
ciasta drożdżowego. Uformować kulę i obsypać
mąką. Przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.Blat posypać
mąką. Wyciągnąć ciasto i równomiernie rozbić palcami na placek o grubości 2 cm. Szklanką wycinać koła. Na każdy krążek nakładać po 2 płaskie łyżeczki
marmolady. Brzegi dokładnie zlepić (można delikatnie zwilżyć
wodą, aby lepiej się skleiły). Układać spojeniem do dołu na desce obsypanej
mąką. Lekko spłaszczyć ręką. Przykryć ściereczką i zostawić na około 1-1,5 godziny do ponownego napuszenia.
Olej dobrze rozgrzać w niskim, ale szerokim garnku (
oleju powinno być na tyle dużo, aby ciasto nie dotykało dna, a pączek po wrzuceniu pływał na jego powierzchni). Smażyć po 3-4 pączki po 4-5 minut na jedną stronę. Przełożyć na ręczniki papierowe, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder energicznie mieszać z
sokiem i
mlekiem do powstania lukru. Gotową masą polewać ciepłe pączki.