Wykonanie

Dziś proponuje Wam przepis, który dostałam od mojej Mamy
Halinki. Zaręczam, że go polubicie. Ciasto jest proste w przygotowaniu, efektowne w wyglądzie a co najważniejsze bardzo pyszne. Wszyscy którzy lubią połączenia kruchego ciasta,
owoców i
bezowo - budyniowych pianek je polubią.Składniki na ciasto (duża blacha):3,5 szkl.
mąki pszennej3/4 szkl.
cukru pudru1
margaryna lub
masło5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na piankę:5
białek2 budynie
śmietankoweszklanka
cukru trzcinowego1/2 szklanki
oleju rzepakowegodo tego dowolne
owoce:
jabłka,
gruszki,
truskawki,
borówki,
brzoskwiniePrzygotowanie:Na samym początku myjemy
owoce i przygotowujemy je w taki sposób by
potem były gotowe do użycia, jesli są to
jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cieńkie plastry, tak samo postępujemu z
gruszkami i
brzoskwiniami.
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, jesli są duże kroimy w plastry,
maliny lub
borówki po prostu myjemy i osuszamy.1. W misie umieszczamy składniki na ciasto, krótko wyrobiamy i zlepiamy. Z ciasta formujemy 2 kulki: jedną większą to będzie spód i mniejszą to będzie wierzch ciasta. Kulki owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.2. Gdy ciasto będzie zmrożone,wyjmujemy większą kulke. I trzemy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Tak przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy je w temperaturze 170°C.3. W czasie gdy ciasto się piecze,
białka i
cukier ubijamy na sztywną pianę. A następnie do tak ubitej piany wsypujemy stopniowo budynie ciągle ubijając, na koniec dolewmy partiami
olej,miksując pianę na wolnych obrotach,4. Tak ubitą
bezowo - budyniową pianę wylewamy na podpieczony spód, układamy na jej wierzchu
owoce i ścieramy mniejszą kulkę ciasta.5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180°C. Ja piekłam do suchego patyczka :)Ciasto jest naprawdę pyszne, więc zachęcam was do wypróbowania przepisu.Smacznego :)