Wykonanie
Wczoraj na blogu była trata z
malinami, dzisiaj kruche ciasto z pianką i
malinami. Wygląda bardzo apetycznie i również tak smakuje.Zapraszam.




SKŁADNIKICiasto:2,5 szklanki
mąki pszennej1 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasa piankowa:7
białek1 szklanka
cukru3 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru3/4 szklanki
oleju rzepakowegoOwoce :1 kg.
malinWYKONANIECiasto zagniatamy w misce lub na stolnicy. Mieszamy
mąkę z proszkiem i
cukrem dodajemy startą na tarce zimną
margarynę. Rozcieramy szybko z
mąką, dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto.Dzielmy na dwie części 3/4 i 1/4. Zawijamy w folię i większą część wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., a drugie do zamrażarki.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę 33x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta z lodówki i zapiekamy spód ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia.Masa budyniowa
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy
cukier. Następnie, również powoli i stopniowo, dodajemy proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewamy
olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy piankę budyniową. Delikatnie wyrównujemy.

Na wierzch pianki układamy
maliny lekko dociskamy.


Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta.

Ciasto wstawimy do nagrzanego do 190 st. piekarnika i pieczemy ok 1 godziny.Upieczone ciasto nie wyjmujemy od razu z piekarnika, lecz studzimy przy uchylonym piekarniku.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.