Wykonanie

Sezon na
śliwki uważam za rozpoczęty :) Pyszne ciacho z
czekoladową pianką i
śliwkami na pewno skradnie wasze podniebienia, bo to połączenie idealne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)Składniki na ciasto (duża blacha):3.5 szkl.
mąki pszennej3/4 szkl.
cukru pudru1
margaryna lub
masło - 250 g5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na piankę:5
białek2 budynie
czekoladoweszklanka
cukru trzcinowego1/2 szklanki
oleju rzepakowegodo tego
śliwkiPrzygotowanie:1. W misie umieszczamy składniki na ciasto, krótko wyrabiamy i zlepiamy. Z ciasta formujemy 2 kulki: jedną większą to będzie spód i mniejszą to będzie wierzch ciasta. Kulki owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.2. W tym czasie przygotowujemy
owoce:
śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na pół.3. Gdy ciasto będzie zmrożone,wyjmujemy większą kulke. I trzemy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Tak przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy je w temperaturze 170°C.3. W czasie gdy ciasto się piecze,
białka i
cukier ubijamy na sztywną pianę. A następnie do tak ubitej piany wsypujemy stopniowo budynie ciągle ubijając, na koniec dolewmy partiami
olej,miksując pianę na wolnych obrotach,4. Tak ubitą
bezowo - budyniową pianę wylewamy na podpieczony spód, układamy na jej wierzchu
śliwki skórką do dołu i ścieramy mniejszą kulkę ciasta.5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180°C. Ja piekłam do suchego patyczka :)Jest pyszne, słodka czekoladowa pianka i lekko cierpki smak
śliwek to połączenie idealne :)Smacznego :)