ßßß
Sezon na śliwki uważam za rozpoczęty :) Pyszne ciacho z czekoladową pianką i śliwkami na pewno skradnie wasze podniebienia, bo to połączenie idealne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)Składniki na ciasto (duża blacha):3.5 szkl. mąki pszennej3/4 szkl. cukru pudru1 margaryna lub masło - 250 g5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na piankę:5 białek2 budynie czekoladoweszklanka cukru trzcinowego1/2 szklanki oleju rzepakowegodo tego śliwkiPrzygotowanie:1. W misie umieszczamy składniki na ciasto, krótko wyrabiamy i zlepiamy. Z ciasta formujemy 2 kulki: jedną większą to będzie spód i mniejszą to będzie wierzch ciasta. Kulki owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.2. W tym czasie przygotowujemy owoce: śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na pół.3. Gdy ciasto będzie zmrożone,wyjmujemy większą kulke. I trzemy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Tak przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy je w temperaturze 170°C.3. W czasie gdy ciasto się piecze, białka i cukier ubijamy na sztywną pianę. A następnie do tak ubitej piany wsypujemy stopniowo budynie ciągle ubijając, na koniec dolewmy partiami olej,miksując pianę na wolnych obrotach,4. Tak ubitą bezowo - budyniową pianę wylewamy na podpieczony spód, układamy na jej wierzchu śliwki skórką do dołu i ścieramy mniejszą kulkę ciasta.5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180°C. Ja piekłam do suchego patyczka :)Jest pyszne, słodka czekoladowa pianka i lekko cierpki smak śliwek to połączenie idealne :)Smacznego :)