ßßß
Składniki:CIASTO6 białekszczypta soli100g cukru pudru100g wiórków kokosowych100g mąki pszennej100g masła lub margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaPOLEWA100-150g czekolady mlecznej4-6 łyżek mleka
Wykonanie:CIASTO- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową- masło rozpuścić i ostudzić- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać- do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką- do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką- na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut- upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratcePOLEWA- wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście- ciasto pozostawić do zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce
Babka kokosowa z białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości.