Ciasto marchewkowo - ananasowe na szybko zrobione do dopołudniowej kawki :) pyszne i robi się w mig :) więc polecam. Jest takie jak trzeba: wilgotne, puszyste, słodkie. A co dla mnie najważniejsze wolne od laktozy, której teraz jako Matka Karmicielka spożywać nie mogę. Upieczcie sami, nie bedziecie żałować :)Składniki:2 szklanki startej marchewki1 szklanka pokrojonego drobno ananasa2/3 szklanki oleju rzepakowego4 jaja1 i 1/3 szklanki mąki pszennej2 łyżki cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia.1 szklanka cukru brązowegoszczypta soliPrzygotowanie:Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 st. pieczenie góra - dół.Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy olejem i posypujemy bułką tarą lub kaszą manną.Składniki suche: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w jednej misce.Miksujemy jaja a następnie dolewamy do nich olej rzepakowy i ponownie miksujemy.Do składników mokrych wsypujemy stopniowe skladniki suche i ponownie miksujemy.Na końcu do powstałej masy dodajemy startą marchewkę i ananasy i mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.Gotowe ciasto dekorujemy. Najlepiej smakuje z polewą z białej czekolady, ale ponieważ ja nie mogę chwilowo jeść produktów mlecznych posypałam je po prostu cukrem pudrem i też było pyszne :)Smacznego :)