ßßß
Składniki:2/3 szklanki maki pszennej tortowej1/2 szklanki drobnego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej- mielonej1/4 łyżeczki ziela angielskiego- mielonego1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego2 jajka1 szklanka posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki posiekanych ananasów, odsączonych z puszki1 szklanka startej marchewki na drobnych oczkachW jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: makę, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu rozttrzepać jajka z oliwą. Połączyc zawartość onu naczyć i wymieszać. Dodać marchewkę, orzsechy i ananasy- dobrze wymieszać.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.Smacznego! :)