ßßß Cookit - przepis na Gotowanie po studencku: Placki ryżowe z warzywami

Gotowanie po studencku: Placki ryżowe z warzywami

nazwa

Wykonanie

Przepis z serii czyścimy lodówkę. Zostało mi trochę ryżu i kukurydzy z poprzednich obiadów, szkoda mi było wyrzucać, więc wymyśliłam takie o to placuszki. Smaczne i pożywne, a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują z sosem warzywnym.
Składniki na 5 placuszków:
pół szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)
2 łyżki czerwonej papryki
2 łyżki kukurydzy konserwowanej
łodyżka ze szczypiorkiem z małej dymki
pieprz ziołowy, sól, curry
3 łyżki mąki
1 małe jajko
ewentualnie 1-2 łyżki mleka
Paprykę i szczypiorek pokroić na drobno, podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Dodać do kukurydzy i ryżu, rozgnieść widelcem lub np. rozgniataczem do ziemniaków. Dołożyć jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać mąkę oraz przyprawy, ciasto ma mieć konsystencję dość gęstą, ale przy tym delikatnie lejącą. W razie potrzeby dodać mleko. Nakładać masę łyżką i smażyć małe placuszki. Podawać z domowym sosem warzywnym lub gotowym (jak w moim przypadku :P).
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/04/gotowanie-po-studencku-placki-ryzowe-z.html