ßßß
Przepis z serii czyścimy lodówkę. Zostało mi trochę ryżu i kukurydzy z poprzednich obiadów, szkoda mi było wyrzucać, więc wymyśliłam takie o to placuszki. Smaczne i pożywne, a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują z sosem warzywnym.Składniki na 5 placuszków:pół szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)2 łyżki czerwonej papryki2 łyżki kukurydzy konserwowanejłodyżka ze szczypiorkiem z małej dymkipieprz ziołowy, sól, curry3 łyżki mąki1 małe jajkoewentualnie 1-2 łyżki mlekaPaprykę i szczypiorek pokroić na drobno, podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Dodać do kukurydzy i ryżu, rozgnieść widelcem lub np. rozgniataczem do ziemniaków. Dołożyć jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać mąkę oraz przyprawy, ciasto ma mieć konsystencję dość gęstą, ale przy tym delikatnie lejącą. W razie potrzeby dodać mleko. Nakładać masę łyżką i smażyć małe placuszki. Podawać z domowym sosem warzywnym lub gotowym (jak w moim przypadku :P).
Ewka