Wykonanie

Przepis z
serii czyścimy lodówkę. Zostało mi trochę
ryżu i
kukurydzy z poprzednich obiadów, szkoda mi było wyrzucać, więc wymyśliłam takie o to placuszki. Smaczne i pożywne, a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują z sosem warzywnym.Składniki na 5 placuszków:pół szklanki ugotowanego
ryżu (u mnie brązowy)2 łyżki
czerwonej papryki2 łyżki
kukurydzy konserwowanejłodyżka ze
szczypiorkiem z małej
dymkipieprz ziołowy,
sól,
curry3 łyżki
mąki1 małe
jajkoewentualnie 1-2 łyżki
mlekaPaprykę i
szczypiorek pokroić na drobno, podsmażyć na minimalnej ilości
oleju. Dodać do
kukurydzy i
ryżu, rozgnieść widelcem lub np. rozgniataczem do
ziemniaków. Dołożyć
jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać
mąkę oraz
przyprawy, ciasto ma
mieć konsystencję dość gęstą, ale przy tym delikatnie lejącą. W razie potrzeby dodać
mleko. Nakładać masę łyżką i smażyć małe placuszki. Podawać z domowym sosem warzywnym lub gotowym (jak w moim przypadku :P).

Ewka