Cukinia jest świetnym warzywem, ponieważ może być bazą wielu potraw. Sama w sobie ma dość mdły i delikatny smak, więc łatwo można go zmieniać w zależności od nastroju i dostępnych dodatków i przypraw. Dziś prezentuję przepis na zupę-krem z cukinii z dodatkiem ziół, curry i chili:)Składniki:1 duża cukinia2 małe ziemniaki3 szklanki bulionu1 cebula2 łyżki oleju2 ząbki czosnkusólpieprzkilka listków świeżej bazyliizioła prowansalskiesuszony lub świeży tymianek½ łyżeczki currySzczypta chili3-4 łyżki śmietany 12%szczypiorek do posypaniauprażone pestki dyni i/lub płatki migdałów do posypaniaZiemniaki obierać, pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię umyć, obrać i pokroić na w kosteczkę ( w przypadku gdy cukinia jest przerośnięta, należy wyciąć środek z pestkami). Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę. Dodać ziemniaki, a po chwili cukinię i czosnek oraz sól i pieprz. Smażymy ok. 10 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw. W garnku przygotowujemy bulion i dodajemy do bulionu podsmażone składniki oraz bazylię . Gotować do miękkości 20 minut. Ugotowana zupę zmiksować . Do kubka wlać śmietanę i dodać kilka łyżek gorącego kremu. Wymieszać i wlać do reszty zupy. Na talerzu posypać szczypiorkiem oraz pestkami dyni lub migdałami.Aga