Wykonanie
Home / Potrawy sezonowe / zupa / zupa dyniowa krem / zupa dyniowa na ostro / zupa z
bagietką / zupa z dyni / zupa z
dynią / zupa z grzankami / Zupy / Zupa dyniowa kremZupa dyniowa kremMoja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Tym razem zupa dyniowa krem, bardzo przyjemna w smaku nawet dla osób pozornie nie lubiących dyni, które jak zauważyłam strasznie się nią objadają ;)Składniki:500g dyni, 6
ziemniaków, 0,5l
bulionu drobiowego, 5 ząbków
czosnku, 2 duże
cebule,
chili,
tymianek,
sól,
pieprz,
curry,
olejPrzygotowanie:
Dynię i
ziemniaki obieramy z łupin, kroimy w kosteczkę.
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy
ziemniaki i
dynię.
Czosnek wyciskamy przez praskę do zupy. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na patelni z odrobiną
oliwy na złoty kolor, następnie dodajemy ją do zupy.Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
chilli, odrobiną
curry oraz
tymiankiem.Blendujemy ;-)Zupę możemy podawać z
serem feta, lub z
serem żółtym (moim zdaniem lepiej smakuje z
serem żółtym). Zupa dyniowa krem doskonale komponuje się z
bagietką z
masłem odrobiną
masła i
rozmarynu.

About Antolka Jakuszkowa