ßßß Cookit - przepis na Irlandzka zupa dyniowa z ziemniakami

Irlandzka zupa dyniowa z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Smak tej zupy przyjechał za mną z zachodniej Irlandii. Jadłam ją tam kilka razy i po powrocie nie mogłam zapomnieć tego połączenia smaków :) Jak dla mnie to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna zupa-krem, jaką kiedykolwiek jadłam. W moim domu również od pierwszego ugotowania pozyskała fanów. Z czasem jednak przestałam blendować wszystko na papkę. Cebulkę, czosnek i ziemniaki pozostawiam nietknięte. Jedynie dynia jest zmiksowana.
Do tej zupy można użyć świeżej dyni pokrojonej w kostkę i podduszonej z niewielką ilością wody do rozpadnięcia. Można również kupić mrożoną dynię w kostce i przygotować ją w taki sam sposób. Ja jednak w sezonie dyniowym kroję dynię na kawałki, piekę pod folią w piekarniku, kiedy zmięknie odcinam skórę i miksuję upieczony miąższ, a potem mrożę go porcjami specjalnie po to, by móc gotować irlandzką zupę dyniową również w zimie :)
Podane proporcje wystarczą na zupę na 2 talerze, więc od razu polecam przygotowanie podwójnej porcji.
Składniki:
500 g zmiksowanego miąższu dyni (puree)
1/2 szklanki bulionu drobiowego
4 niewielkie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę i ugotować w posolonej wodzie niemal do miękkości. Odcedzić.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła soląc odrobinę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem jeszcze chwilkę.
W tym czasie zagotować puree z dyni ze szklanka bulionu. Dodać cebulkę z czosnkiem i przyprawy. Na koniec dodać ziemniaki i wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minutki (uwaga! gęsta zupa-krem lubi pryskać, więc warto gotować ją pod pokrywkę, ale nadal trzeba ją często mieszać).
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/08/irlandzka-zupa-dyniowa-z-ziemniakami.html