Wykonanie
Chciałam wszystkim złożyć serdeczne życzenia noworoczne, aby wszystkie marzenia się spełniły, postanowienia w 100 procentach zostały zrealizowane i samych pięknych i smacznych chwil, a takie będą jak będziecie do mnie zaglądać - obiecuję:-)A dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny sos, doskonały do ryb, ale też pasuje do
makaronów. Ja miałam okazję go skosztować na warsztatach kulinarnych z ryb w Studio Kulinarnym Look&Cook, a prowadzonych przez
Maćka Ostrowskiego . Myślę, że będzie się świetnie nadawał na uroczysty obiad. Podałam go do pieczonego
halibuta i wzbudził miłe reakcje współbiesiadników;-)
Składniki:100 g
małży w naturalnej zalewie,1-2
szalotki,2 ząbki
czosnku,2
pory (białe części),50-100 ml
białego wina,100 ml
śmietanki 30%,1
masła,1 łyżka
oleju,
sól,
pieprz,
cukier,pół pęczka
natki pietruszki.Przygotowanie:
Pory dokładnie umyć i pokroić w półtalarki.
Szalotki i
czosnek posiekać w drobną kosteczkę. Wszystko razem przesmażyć na
oleju i
maśle. Wlać
wino, odparować połowę i wlać
śmietankę. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem. Dusić do konsystencji sosu. Dodać
małże i posiekaną
natkę pietruszki. Chwilę jeszcze razem poddusić. Podawać
ryby na sosie.