Wykonanie
Polecam pyszną i efektowną przystawkę.Rewelacyjnie się prezentuje i powinna mile zaskoczyć Waszych gości.
Mięso małży,
masło czosnkowe,
natka pietruszki i chrupiąca przypieczona posypka z
bułki tartejna pewno zasmakują każdemu.Można posypać je także przed zapieczeniem
parmezanem.Polecam.
Składniki:1 kilogram świeżych muli50-70 g
masła2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
natki pietruszkisólpieprz1-2 łyżki
bułki tartej1 mała
szalotka ( ja nie dodałam)
parmezan (następnym razem dodam)Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam.Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki
wody.Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minutaż wszystkie się otworzyły.Od czasu do czasu potrząsałam patelnią.Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić.
Do miseczki włożyłam miękkie
masło,
natkę pietruszki, starty
czosnek,
sól i
pieprz.Można dodać również drobno posiekaną
szalotkę.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle.Puste połówki muszli wyrzuciłam.Ułożyłam na blasze po jednej muszli z
mięsem.
Nałożyłam na każdą
masło czosnkowe.
i posypałam
bułką tartą.Tak jak
pisałam można też i
parmezanem,
Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut.Wyjęłam jak
masło się rozpuściło i
bułka lekko zrumieniła.Smacznego!
Polecam równieżMULE W
BIAŁYM WINIE