ßßß
Polecam pyszną i efektowną przystawkę.Rewelacyjnie się prezentuje i powinna mile zaskoczyć Waszych gości.Mięso małży, masło czosnkowe, natka pietruszki i chrupiąca przypieczona posypka z bułki tartejna pewno zasmakują każdemu.Można posypać je także przed zapieczeniem parmezanem.Polecam.
Składniki:1 kilogram świeżych muli50-70 g masła2-3 ząbki czosnku2 łyżki natki pietruszkisólpieprz1-2 łyżki bułki tartej1 mała szalotka ( ja nie dodałam)parmezan (następnym razem dodam)Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam.Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki wody.Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minutaż wszystkie się otworzyły.Od czasu do czasu potrząsałam patelnią.Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić.
Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz.Można dodać również drobno posiekaną szalotkę.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle.Puste połówki muszli wyrzuciłam.Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem.
Nałożyłam na każdą masło czosnkowe.
i posypałam bułką tartą.Tak jak pisałam można też i parmezanem,
Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut.Wyjęłam jak masło się rozpuściło i bułka lekko zrumieniła.Smacznego!
Polecam równieżMULE W BIAŁYM WINIE