Wykonanie
Teraz zimą jest większe zapotrzebowanie na
słodycze. Chętnie pieczemy
ciasteczka, pijemy gorącą
czekoladę. A co powiecie na gofry? Dostarczą odpowiednie nasycenie słodkimi
smakami. Można podać je na śniadanie lub deser. Ciepły koc, kubek
kakao i dziecko będzie was wychwalać pod niebiosa;-))Gofry chyba zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami i morzem...A Wam?;-)Przepis zaczerpnięty od Asi na pyszne i chrupiące gofry.
Składniki, około 6-8 sztuk:1,5 szklanki
mąki pszennej,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,szczypta
soli,2 łyżeczki
cukru pudru lub kryształu,1 łyżka
cukru waniliowego,2
jaja,0,5 szklanki
oleju roślinnego,1 i 1/3 szklanki
mleka,Dodatki:
bita śmietana,
dżem,
cukier puder, świeże
owoce,
bakaliePrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać oddzielone
żółtka,
olej i
mleko. Zmiksować na gładką masę.
Białka ubić z szczyptą
soli na sztywna pianę, którą należy dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką.Nakładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę, można lekko ją przetrzeć papierem nasączonym
olejem. Gofry piec około 3-5 minut. Po wystudzeniu jeść z dowolnymi i ulubionymi dodatkami.