ßßß Cookit - przepis na Po prostu gofry

Po prostu gofry

nazwa

Wykonanie

Ostatnio spoglądając za okno przypomniały mi się piękne słoneczne dni. Moje myśli zawędrowały, aż do kolonijnych lat, gdy to nad wspaniałym polskim morzem oddawałam się beztroskim wakacyjnym rozrywką. A co poza zabawą, morzem kojarzę najbardziej? Oczywiście promenadowe smakołyki. Ach, te lody i... gofry pełne bitej śmietany i owoców. Wspominając ten drugi przysmak nie umiałam sobie odmówić przygotowania ich domowej wersji. Rodzina była bardzo zadowolona...
Przepis stosuję od lat, czasem go lekko modyfikując. Źródło? Po tylu latach przyznam szczerze, że nawet nie pamiętam.
Zdjęcie prezentuje ostatnie gofry...końcówka ciasta spowodowała lekkie luki w pięknych gofrach. Pozostałe pyszne wypieki bardzo szybko znikły z talerza, nie pozwalając na ich uwiecznienie.
Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1 1/2 szklanki mleka
dodatki: owoce, bita śmietana, cukier puder
Przygotowanie:
W przeciwieństwie do standardowych przepisów na gofry, nie oddzielam żółtek od białek. Łączę wszystkie składniki razem. Najpierw suche, potem dodaję mokre. Wszystko miksuję, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Uwaga: Aby gofry wyszły chrupiące i nie "giętkie", najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy 1 . 700 W. Jeżeli takiej nie posiadamy (ja w swoim życiu miałam wiele różnych urządzeń), wówczas liczy się czas nagrzewania przed nałożeniem kolejnej porcji masy gofrowej. Im dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Przepis i uwagi odnośnie nagrzewania gofrownicy sprawdzone przeze mnie oraz moich znajomych i rodzinę. Sprawdza się bardzo dobrze. Spróbujcie.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/02/Po-prostu-gofry.html