ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym

Spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Chyba większość z nas lubi kuchnię włoską:-) Oprócz walorów smakowych charakteryzuje się prostotą przygotowania, a w dzisiejszych czasach, kiedy wszystko robimy w biegu, to niebywała zaleta. Makaron zazwyczaj mam w zapasie w spiżarce, a reszta dodatków zależy od tego co wpadnie w moje ręce. Tym razem wpadły pomidory. Użyłam pulpy, dzięki której uzyskałam wspaniały sos do mojej pasty. Jeszcze tylko trochę ziół dla wzbogacenia smaku, a jak już chcemy konkretniejsze danie, to dodatek krewetek i anchois będzie idealnym dopełnieniem.
Ręczę, że w pół godziny, będziecie mieć obiad, którym nie pogardzą biesiadnicy:-) U mnie nawet Ci, co to rzekomo nie jadają owoców morza pałaszowali z apetytem :-) Poza tym jak już nie będą w stanie przełknąć białych "robaczków", mogą się nimi z nami podzielić, a sam sos zrekompensuje im tę stratę;-) I tak oto wszyscy będą zadowoleni:-)
Składniki (4-6 porcji):
500 g makaronu spaghetti,
500 g krewetek królewskich już oczyszczonych (mrożonych lub świeżych),
puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skóry ( użyłam firmy CIRIO),
100 ml białego wytrawnego wina,
1-2 ząbki czosnku,
pęczek świeżej bazylii,
kilka filecików anchois (2-3),
płatki chilli,
chlust oliwy z oliwek,
sól, pieprz, cukier,
woda lub bulion do podlania (wystarczy woda).
Przygotowanie:
Posiekać czosnek i anchois, wrzucić razem z płatkami chilli na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory, po kilku minutach wlać winno. Kiedy wino odparuje można dolać wody lub bulionu, żeby sosu było więcej. Doprawić solą, cukrem i pieprzem wg uznania, wrzucić obrane krewetki. Gotować kilka minut. Na koniec wsypać posiekaną bazylię. Ugotować w osolonej wodzie makaron al dente, odcedzić i zalać sosem makaron w garnku, wymieszać i podawać:-)
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/08/spaghetti-z-krewetkami-w-sosie.html