ßßß
Chyba większość z nas lubi kuchnię włoską:-) Oprócz walorów smakowych charakteryzuje się prostotą przygotowania, a w dzisiejszych czasach, kiedy wszystko robimy w biegu, to niebywała zaleta. Makaron zazwyczaj mam w zapasie w spiżarce, a reszta dodatków zależy od tego co wpadnie w moje ręce. Tym razem wpadły pomidory. Użyłam pulpy, dzięki której uzyskałam wspaniały sos do mojej pasty. Jeszcze tylko trochę ziół dla wzbogacenia smaku, a jak już chcemy konkretniejsze danie, to dodatek krewetek i anchois będzie idealnym dopełnieniem.
Ręczę, że w pół godziny, będziecie mieć obiad, którym nie pogardzą biesiadnicy:-) U mnie nawet Ci, co to rzekomo nie jadają owoców morza pałaszowali z apetytem :-) Poza tym jak już nie będą w stanie przełknąć białych "robaczków", mogą się nimi z nami podzielić, a sam sos zrekompensuje im tę stratę;-) I tak oto wszyscy będą zadowoleni:-)
Składniki (4-6 porcji):500 g makaronu spaghetti,500 g krewetek królewskich już oczyszczonych (mrożonych lub świeżych),puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skóry ( użyłam firmy CIRIO),100 ml białego wytrawnego wina,1-2 ząbki czosnku,pęczek świeżej bazylii,kilka filecików anchois (2-3),płatki chilli,chlust oliwy z oliwek,sól, pieprz, cukier,woda lub bulion do podlania (wystarczy woda).Przygotowanie:Posiekać czosnek i anchois, wrzucić razem z płatkami chilli na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory, po kilku minutach wlać winno. Kiedy wino odparuje można dolać wody lub bulionu, żeby sosu było więcej. Doprawić solą, cukrem i pieprzem wg uznania, wrzucić obrane krewetki. Gotować kilka minut. Na koniec wsypać posiekaną bazylię. Ugotować w osolonej wodzie makaron al dente, odcedzić i zalać sosem makaron w garnku, wymieszać i podawać:-)