Wykonanie

Chyba większość z nas lubi kuchnię włoską:-) Oprócz walorów
smakowych charakteryzuje się prostotą przygotowania, a w dzisiejszych czasach, kiedy wszystko robimy w biegu, to niebywała zaleta.
Makaron zazwyczaj mam w zapasie w spiżarce, a reszta dodatków zależy od tego co wpadnie w moje ręce. Tym razem wpadły
pomidory. Użyłam pulpy, dzięki której uzyskałam wspaniały sos do mojej pasty. Jeszcze tylko trochę
ziół dla wzbogacenia smaku, a jak już chcemy konkretniejsze danie, to dodatek
krewetek i
anchois będzie idealnym dopełnieniem.

Ręczę, że w pół godziny, będziecie
mieć obiad, którym nie pogardzą biesiadnicy:-) U mnie nawet Ci, co to rzekomo nie jadają
owoców morza pałaszowali z apetytem :-) Poza tym jak już nie będą w stanie przełknąć białych "robaczków", mogą się nimi z nami podzielić, a sam sos zrekompensuje im tę stratę;-) I tak oto wszyscy będą zadowoleni:-)

Składniki (4-6 porcji):500 g
makaronu spaghetti,500 g
krewetek królewskich już oczyszczonych (mrożonych lub świeżych),puszka
pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skóry ( użyłam firmy CIRIO),100 ml białego
wytrawnego wina,1-2 ząbki
czosnku,pęczek świeżej
bazylii,kilka filecików
anchois (2-3),
płatki chilli,chlust
oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
cukier,
woda lub
bulion do podlania (wystarczy
woda).Przygotowanie:Posiekać
czosnek i
anchois, wrzucić razem z
płatkami chilli na rozgrzaną
oliwę, chwilę podsmażyć. Dodać
pomidory, po kilku minutach wlać
winno. Kiedy
wino odparuje można dolać
wody lub
bulionu, żeby sosu było więcej. Doprawić
solą,
cukrem i
pieprzem wg uznania, wrzucić obrane
krewetki. Gotować kilka minut. Na koniec wsypać posiekaną
bazylię. Ugotować w osolonej wodzie
makaron al dente, odcedzić i zalać sosem
makaron w garnku, wymieszać i podawać:-)