ßßß
Jagnięcina w naszym mieście jest prawie nieosiągalna, ale prawie oznacza, że czasami jednak jest do dostania;-) W związku z tym, że rzadko bywa u nas chciałam, aby smakowała wybornie. Macerowałam ją w bejcy z dodatkiem pomidorów i czerwonego wina, potem chwilkę grillowałam, a dodatkiem były smażone młode ziemniaki z rozmarynem.I co można się przenieść do słonecznej Grecji?;-) Oj można:-) Ale ciekawe co Grecy powiedzieliby na kalafiorowe tzatziki - pewnie by się zdziwili;-))
Składniki na 2 osoby:2-4 kotleciki jagnięciny z kostką,0,5 kg ziemniaków,kilka gałązek rozmarynu,sól, pieprz,olej rzepakowy,marynata do mięsa:2- 3 łyżki oleju rzepakowego,2 łyżeczki przecieru pomidorowego ( u mnie Pudliszki),1 łyżeczka miodu,2 łyżki czerwonego wina,2 łyżki wody1 ząbek czosnku,1-2 gałązki rozmarynu,sól, pieprz,tzatziki:200 g jogurtu greckiego,kilka różyczek surowego kalafiora,2 ząbki czosnku,sól, pieprz.Przygotowanie:Zacznijmy od przygotowania marynaty. W tym celu należy połączyć wszystkie jej składniki. Kotleciki przełożyć do woreczka, zalać bejcą pomidorową, luźno wrzucić rozmaryn. Odstawić na 2h. Im dłużej tym lepiej.
Ziemniaki umyć, wyszorować i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Obgotować w słonej wodzie, ale tak, żeby jeszcze były niezupełnie dogotowane. Odcedzić, wystudzić.Kalafiora zetrzeć na jarzynowej tarce, wycisnąć czosnek, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem.Na patelni grillowej wlać 2 łyżki oleju, wrzucić gałązkę rozmarynu i ćwiartki ziemniaków. Smażyć do zrumienienia. Na grillu lub na patelni grillowej podsmażyć kotleciki jagnięce dosłownie chwilkę - po 2-3 minuty z każdej strony. Można na chwilę zawinąć w folię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem, kiedy ziemniaki dojdą mięso wyciągnąć na deską, chwilę zostawić, żeby odpoczęło. Podawać z kalafiorowymi tzatzikami.