Wykonanie
Tak to już 2 lata...:-) W
sumie to nie bardzo wiem kiedy mam świętować, bo pierwszy post napisał mój mąż - zrobił mi niespodziankę i w końcu wprowadził w życie mój pomysł 25 maja ( ja pewnie jeszcze długo bym się wahała;-)), a ja pierwszy wpis zrobiłam 29 maja. Dlatego dzisiaj wypośrodkowałam urodziny Zacisza i stawiam symboliczny torcik
sałatkowy. Kto mnie zna wie, że nie jestem fanem słodkich
tortów, dlatego przekornie padło na
brokułowy:-)
Sałatkę brokułową z
kurczakiem zapewne wszyscy znają. Mi przypomniała ją niedawno przyjaciółka. Odeszła w zapomnienie. Na szczęście dzięki różnym okolicznościom powraca na nasz stół:-)
Składniki:1
brokuł,1 podwójna
pierś z kurczaka,1
cebula,
sól,
pieprz,1 łyżka
winnego octu,
orzechy włoskie,
olej.
majonez + ewentualnie
jogurt naturalnyPrzygotowanie:
Brokuła obgotować w słonej wodzie z dodatkiem
cukru.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju, osobno podsmażyć
kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski. Doprawić
solą i
pieprzem. Do
majonezu wymieszanego z
jogurtem dodać
cebulę zeszkloną wraz z tłuszczem, skropić leciutko
octem. Doprawić
przyprawami.Wymieszać z ostudzonym
brokułem i kawałkami
mięsa. Na wierzchu ułożyć
orzechy włoskie. Można podać w misce lub uformować, dzięki obręczom, w takie minitorciki.