ßßß
Kolejna odsłona kaszy jaglanej i amarantusa. Polubiliśmy się z tym zestawem podstawowym. W miarę dostępnych w domu składników staram się urozmaicać moje śniadanie.
Tutaj w odsłonie cytrusowej z dodatkiem soku pomarańczowego i mandarynek. Dodatki można zmianiać wg własnych preferencji.
Składniki:5 łyżek kaszy jaglanej ,2 łyżki amarantusa,1 łyżka masła,1 szklanka soku pomarańczowego 100% pomarańcza Tymbark,1 szklanka wody,2 mandarynki,½ łyżeczki imbiru,kilka ziaren kardamonu,cynamon - wg uznania,2 łyżki dyni, słonecznika, siemienia lnianego ( zmielone i wymieszane razem),1 łyżka miodu,150 ml jogurtu naturalnego,migdały bez skórki,suszona porzeczka.Przygotowanie:Wymieszać sok pomarańczowy z wodą, zagotować. Wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło, pokrojone mandarynki, pokruszone ziarna kardamonu, imbir i cynamon. Wymieszać i na minimalnym ogniu gotować ok 25-30 min. Po tym czasie zestawić z ognia, przykryć i odstawić na ok 20min. Następnie dodać zmielone nasiona, miód i jogurt. Posypać migdałami i suszonymi owocami.