Wykonanie

Kolejna odsłona
kaszy jaglanej i
amarantusa. Polubiliśmy się z tym zestawem podstawowym. W miarę dostępnych w domu składników staram się urozmaicać moje śniadanie.

Tutaj w odsłonie cytrusowej z dodatkiem
soku pomarańczowego i
mandarynek. Dodatki można zmianiać wg własnych preferencji.

Składniki:5 łyżek
kaszy jaglanej ,2 łyżki
amarantusa,1 łyżka
masła,1 szklanka
soku pomarańczowego 100%
pomarańcza Tymbark,1 szklanka
wody,2
mandarynki,½ łyżeczki
imbiru,kilka ziaren
kardamonu,
cynamon - wg uznania,2 łyżki dyni,
słonecznika,
siemienia lnianego ( zmielone i wymieszane razem),1 łyżka
miodu,150 ml
jogurtu naturalnego,
migdały bez skórki,suszona
porzeczka.Przygotowanie:Wymieszać
sok pomarańczowy z
wodą, zagotować. Wsypać wypłukaną
kaszę i
amarantus, dodać
masło, pokrojone
mandarynki, pokruszone ziarna
kardamonu,
imbir i
cynamon. Wymieszać i na minimalnym ogniu gotować ok 25-30 min. Po tym czasie zestawić z ognia, przykryć i odstawić na ok 20min. Następnie dodać zmielone nasiona,
miód i
jogurt. Posypać
migdałami i
suszonymi owocami.