ßßß
Na dworze jest coraz chłodniej, poranki oscylują już w granicach zera stopni, w powietrzu czuć zimę, mimo że popołudnia często jeszcze obfitują w słońce. Dla zmarzlaków, do których niestety i ja należę, zaczyna się ciężki okres. Można sobie jednak ułatwić życie, rozgrzewając organizm... od środka. Już od samego rana!Powszechnie znanym produktem "rozgrzewającym" jest kasza jaglana - "złoto polskiej ziemi". Ma naprawdę cudowne właściwości - rozgrzewa żołądek, odśluzowywuje organizm (wspaniałe lekarstwo przy częstych w sezonie jesiennym infekcjach m.in. górnych dróg oddechowych), wzmacnia nerki, zawiera masę witamin z grupy B, wapń, fosfor, potas.Oto przepis na wspaniałe, rozgrzewające i energetyzujące, a zarazem lekkostrawne śniadanie, idealne na nadchodzący sezon.Kasza jaglana na słodkoSkładniki:1/2 szklanki kaszy jaglanej1jabłko1 gruszka2 łyżki rodzynekkilka suszonych daktyligarść posiekanych migdałów i orzechów laskowychplasterek świeżego imbiru (ewentualnie szczypta suszonego)szczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka masłaKaszę prażymy w rondelku, a następnie przelewamy gorącą wodą.Zalewamy gorącą wodą, dodajemy przyprawy, daktyle, obrane i pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę migdały, orzechy.Gotujemy pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu. Gdy woda się wchłonie, odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.Na koniec dodajemy łyżeczkę masła.