Wykonanie

Na dworze jest coraz chłodniej, poranki oscylują już w granicach
zera stopni, w powietrzu czuć zimę, mimo że popołudnia często jeszcze obfitują w słońce. Dla zmarzlaków, do których niestety i ja należę, zaczyna się ciężki okres. Można sobie jednak ułatwić życie, rozgrzewając organizm... od środka. Już od samego rana!Powszechnie znanym produktem "rozgrzewającym" jest
kasza jaglana - "złoto polskiej ziemi". Ma naprawdę cudowne właściwości - rozgrzewa żołądek, odśluzowywuje organizm (wspaniałe lekarstwo przy częstych w sezonie jesiennym infekcjach m.in. górnych dróg oddechowych), wzmacnia nerki, zawiera masę witamin z grupy B, wapń, fosfor, potas.Oto przepis na wspaniałe, rozgrzewające i energetyzujące, a zarazem lekkostrawne śniadanie, idealne na nadchodzący sezon.
Kasza jaglana na słodkoSkładniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1jabłko1
gruszka2 łyżki
rodzynekkilka
suszonych daktyligarść posiekanych
migdałów i
orzechów laskowychplasterek świeżego
imbiru (ewentualnie szczypta suszonego)szczypta
cynamonuszczypta
kardamonu1 łyżeczka
masłaKaszę prażymy w rondelku, a następnie przelewamy gorącą
wodą.Zalewamy gorącą
wodą, dodajemy
przyprawy,
daktyle, obrane i pokrojone w kostkę
jabłko i
gruszkę migdały,
orzechy.Gotujemy pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu. Gdy
woda się wchłonie, odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.Na koniec dodajemy łyżeczkę
masła.