Wykonanie
Węgierskie leczo składa się (a właściwie powinno się składać) z
papryki,
cebuli i
pomidorów. Stanowi jedynie dodatek do
ryżu czy
ziemniaków, a w Polsce żyje własnym życiem. W
sumie to bardziej jest potrawa czyszcząca lodówkę z resztek
wędlin i warzyw. Ja nie mam nic przeciwko takiemu wykorzystaniu pozostałości, tylko czy nadal powinno
mieć miano lecza? Węgier zapewne polemizowałby. Poniżej moja wariacja z dodatkiem
fasolki szparagowej i
kiełbasy chorizo. Nie wiem jak naszym bratankom by to smakowało, ale my je uwielbiamy. Dawniej obok bigosu lub zamiennie z nim obowiązkowo na każdych imieninach:-).
Składniki:2-3
papryki czerwone,1
cebula,3
pomidory,150 g chorizo lub innej
kiełbasy,30 dkg
żółtej fasolki szparagowej,
papryka słodka,
sól,
pieprz,
cukier,
olej rzepakowy.Przygotowanie:Obgotować
fasolkę w słonej wodzie z dodatkiem
cukru.
Cebulę pokroić w kostkę, posypać
papryką słodką i zeszklić na
oleju, dodać pokrojoną
paprykę. Na osobnej patelni podsmażyć plasterki chorizo, dodać do warzyw razem z
fasolką. Wymieszać wszystko razem, na koniec dorzucić kawałki
pomidorów bez skórki. Doprawić
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Można podlać odrobiną
wody. Chwilę poddusić, do utworzenia pysznego sosu.