ßßß


Wyjeżdżam już jutro na urlop i na pożegnanie postanowiłam Was poczęstować pierogami z cielęciną w sosie kurkowym. Kurki dlatego, że rozpoczął się wrzesień i miejmy nadzieję, że w lasach grzybów będzie mnóstwo. Uwielbiam zbierać, obierać i jeść grzyby, dlatego to jest moje marzenie na powrót:-).A pierogi podobne jadłam kiedyś w knajpie i chciałam odtworzyć ich smak. Podobno są lepsze:-).Z wyjazdu przywiozę zdjęcia i na pewno będę próbowała zrobić, to co mi posmakuje w Turcji:-).Składniki:
80 dkg ugotowanej cielęciny ( wcześniej ugotowałam zupę na niej),1 cebula,ćwiartka białej kapusty,mąka, do 1 kg,2 kefiry duże,kurki (u mnie akurat porcja mrożona, ale tegoroczna),250 ml śmietany18%,pomidorki koktajlowe do dekoracji,olej lub oliwa,masło 1 łyżka,sól, pieprz.Przygotowanie:Ciasto na pierogi przygotowane tutaj.Sos kurkowy przygotowany tutaj .Dodatek kapusty powoduje, że farsz jest bardzo wilgotny, a wcale nie jest wyczuwalna. Dominuje mięso.Kapustę obgotować z solą lub w bulionie i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Mięso i obgotowaną kapustę zmielić, dodać podsmażoną cebulkę. Jeśli będzie farsz zbyt suchy to można dodać bulionu lub wywaru z kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z ciasta wycinać krążki szklanką, formować pierogi. Obgotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem kurkowym na sałacie. Przystroić pomidorkami koktajlowymi.

Zgłoszone do akcji: