ßßß Cookit - przepis na Pierogi z cielęciną w sosie kurkowym

Pierogi z cielęciną w sosie kurkowym

nazwa

Wykonanie

Wyjeżdżam już jutro na urlop i na pożegnanie postanowiłam Was poczęstować pierogami z cielęciną w sosie kurkowym. Kurki dlatego, że rozpoczął się wrzesień i miejmy nadzieję, że w lasach grzybów będzie mnóstwo. Uwielbiam zbierać, obierać i jeść grzyby, dlatego to jest moje marzenie na powrót:-).
A pierogi podobne jadłam kiedyś w knajpie i chciałam odtworzyć ich smak. Podobno są lepsze:-).
Z wyjazdu przywiozę zdjęcia i na pewno będę próbowała zrobić, to co mi posmakuje w Turcji:-).
Składniki:
80 dkg ugotowanej cielęciny ( wcześniej ugotowałam zupę na niej),
1 cebula,
ćwiartka białej kapusty,
mąka, do 1 kg,
2 kefiry duże,
kurki (u mnie akurat porcja mrożona, ale tegoroczna),
250 ml śmietany18%,
pomidorki koktajlowe do dekoracji,
olej lub oliwa,
masło 1 łyżka,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ciasto na pierogi przygotowane tutaj.
Sos kurkowy przygotowany tutaj .
Dodatek kapusty powoduje, że farsz jest bardzo wilgotny, a wcale nie jest wyczuwalna. Dominuje mięso.
Kapustę obgotować z solą lub w bulionie i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Mięso i obgotowaną kapustę zmielić, dodać podsmażoną cebulkę. Jeśli będzie farsz zbyt suchy to można dodać bulionu lub wywaru z kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z ciasta wycinać krążki szklanką, formować pierogi. Obgotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem kurkowym na sałacie. Przystroić pomidorkami koktajlowymi.
Zgłoszone do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/09/pierogi-z-cielecina-w-sosie-kurkowym.html