Wykonanie



Wyjeżdżam już jutro na urlop i na pożegnanie postanowiłam Was poczęstować pierogami z
cielęciną w sosie
kurkowym.
Kurki dlatego, że rozpoczął się wrzesień i miejmy nadzieję, że w lasach
grzybów będzie mnóstwo. Uwielbiam zbierać, obierać i jeść
grzyby, dlatego to jest moje marzenie na powrót:-).A pierogi podobne
jadłam kiedyś w knajpie i chciałam odtworzyć ich smak. Podobno są lepsze:-).Z wyjazdu przywiozę zdjęcia i na pewno
będę próbowała zrobić, to co mi posmakuje w Turcji:-).Składniki:

80 dkg ugotowanej
cielęciny ( wcześniej ugotowałam zupę na niej),1
cebula,ćwiartka
białej kapusty,
mąka, do 1 kg,2
kefiry duże,
kurki (u mnie akurat porcja mrożona, ale tegoroczna),250 ml śmietany18%,
pomidorki koktajlowe do dekoracji,
olej lub
oliwa,
masło 1 łyżka,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Ciasto na pierogi przygotowane tutaj.Sos
kurkowy przygotowany tutaj .Dodatek
kapusty powoduje, że farsz jest bardzo wilgotny, a wcale nie jest wyczuwalna. Dominuje
mięso.
Kapustę obgotować z
solą lub w
bulionie i wystudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju, posolić, dodać
masło.
Mięso i obgotowaną
kapustę zmielić, dodać podsmażoną
cebulkę. Jeśli będzie farsz zbyt suchy to można dodać
bulionu lub
wywaru z
kapusty. Doprawić
solą i
pieprzem. Z ciasta wycinać krążki szklanką, formować pierogi. Obgotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem
kurkowym na sałacie. Przystroić
pomidorkami koktajlowymi.



Zgłoszone do akcji: