Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was 2 perełki. Pierwszą są te orkiszowe pierogi nadziane
słodką kapustą i
suszonymi borowikami. Zostały wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych jako pierogi
razowe z
Lalina (gmina Sanok, woj. podkarpackie).
Smakowo mi bardzo podpasowały jak czytałam o nich i były inspiracją dla moich. Do zrobienia moich wykorzystałam
mąkę orkiszową i
kefir oczywiście, a proporcje składników robiłam zupełnie po swojemu.Mogą być doskonałą propozycją na danie wigilijne:-)

Składniki: na ciasto:0,5 kg
mąki orkiszowej,400 ml
kefiru,szczypta
soli, na farsz:0,5 główki średniej
białej kapusty,2 garści
suszonych borowików (można użyć innych
grzybów leśnych lub
pieczarek),2
cebule + 1
cebula na okrasę,
sól,
pieprz,
cukier,odrobina
soku z cytrynyolej,
masło.

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć 2h w zimnej wodzie.
Kapustę poszatkować, posolić i poddusić w garnku, na odrobinie
oleju.
Grzyby obgotować , posiekać i dodać do
kapusty.
Cebule pokroić w drobną kostkę, posolić i zaszklić na
oleju z dodatkiem
masła.Dodać do
kapusty. Doprawić
solą,
cytryną,
cukrem i
pieprzem. Chwilę razem przesmażyć. Wystudzić.Zagnieść ciasto z podanych składników, w razie potrzeby dodać
mąki lub
kefiru. Rozwałkować na cienki placek, wykrajać szklanką koła, nakładać farsz i widelcem sklejać brzegi ciasta. Obgotować w słonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. Na okrasę podsmażyć półtalarki
cebuli na
oleju z dodatkiem
masła, posolić. Polać ugotowane pierogi.

A teraz obiecana wcześniej druga perełka;-)Otóż chciałam Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie, w którym do wygrania są warsztaty Akademii Smaku:-)Konkurs „Zdrowe nie nudne Święta” z
marką Kupiec!Prześlij zdrowy i nietuzinkowy przepis na zdrowe i nie nudne danie świąteczne z użyciem produktów
marki KUPIEC na adres:
[email protected] Najlepszy przepis okraszony zdjęciem zdobędzie nagrodę główną w postaci zaproszenia na warsztaty Akademii Smaku realizowanego wraz z
marką Bosch w Warszawie oraz zestawu upominkowego produktów
marki Kupiec wraz z książką kucharską. Dodatkowo do wygrania 5 zestawów nagród dla wyróżnionych za najciekawsze dania.----Na przepisy czekamy do 18 grudnia. Ogłoszenie wyników już 19 grudnia! Ślijcie, czekamy!KUPIEC-konkurs