ßßß
Dzisiaj mam dla Was 2 perełki. Pierwszą są te orkiszowe pierogi nadziane słodką kapustą i suszonymi borowikami. Zostały wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych jako pierogi razowe z Lalina (gmina Sanok, woj. podkarpackie). Smakowo mi bardzo podpasowały jak czytałam o nich i były inspiracją dla moich. Do zrobienia moich wykorzystałam mąkę orkiszową i kefir oczywiście, a proporcje składników robiłam zupełnie po swojemu.Mogą być doskonałą propozycją na danie wigilijne:-)
Składniki: na ciasto:0,5 kg mąki orkiszowej,400 ml kefiru,szczypta soli, na farsz:0,5 główki średniej białej kapusty,2 garści suszonych borowików (można użyć innych grzybów leśnych lub pieczarek),2 cebule + 1 cebula na okrasę,sól, pieprz, cukier,odrobina soku z cytrynyolej, masło.
Przygotowanie:Grzyby namoczyć 2h w zimnej wodzie. Kapustę poszatkować, posolić i poddusić w garnku, na odrobinie oleju. Grzyby obgotować , posiekać i dodać do kapusty. Cebule pokroić w drobną kostkę, posolić i zaszklić na oleju z dodatkiem masła.Dodać do kapusty. Doprawić solą, cytryną, cukrem i pieprzem. Chwilę razem przesmażyć. Wystudzić.Zagnieść ciasto z podanych składników, w razie potrzeby dodać mąki lub kefiru. Rozwałkować na cienki placek, wykrajać szklanką koła, nakładać farsz i widelcem sklejać brzegi ciasta. Obgotować w słonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. Na okrasę podsmażyć półtalarki cebuli na oleju z dodatkiem masła, posolić. Polać ugotowane pierogi.
A teraz obiecana wcześniej druga perełka;-)Otóż chciałam Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie, w którym do wygrania są warsztaty Akademii Smaku:-)Konkurs „Zdrowe nie nudne Święta” z marką Kupiec!Prześlij zdrowy i nietuzinkowy przepis na zdrowe i nie nudne danie świąteczne z użyciem produktów marki KUPIEC na adres: [email protected] Najlepszy przepis okraszony zdjęciem zdobędzie nagrodę główną w postaci zaproszenia na warsztaty Akademii Smaku realizowanego wraz z marką Bosch w Warszawie oraz zestawu upominkowego produktów marki Kupiec wraz z książką kucharską. Dodatkowo do wygrania 5 zestawów nagród dla wyróżnionych za najciekawsze dania.----Na przepisy czekamy do 18 grudnia. Ogłoszenie wyników już 19 grudnia! Ślijcie, czekamy!KUPIEC-konkurs