ßßß
150g świeżego groszku,150g świeżego bobu,2 łyżki oliwy z oliwek,1 ząbek czosnku,200 ml gęstej śmietany,mała garść mięty,parmezan – trochę więcej niż tylko do posypania,sól, świeżo zmielony pieprz,spaghetti lub inny makaronPrzygotowanie:Groszek i bób gotować przez 3 minuty (bób gotowałam dłużej, bo był bardzo twardy). Przelać zimną wodą, żeby zachowały kolor. Bób obrać ze skórki. Połowę groszku i bobu podusić widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek, smażyć parę sekund, ale nie dać mu się zrumienić. Dodać rozdrobniony groszek i bób, smażyć przez minutę, dodać śmietanę i pozostały groszek z bobem. Wymieszać z miętą i dodać część parmezanu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany w międzyczasie makaron. Posypać pozostałym parmezanem.Uwaga: ja po pobycie w Toskanii już nie płuczę makaronu, tylko odcedzony wrzucam od razu do sosu, żeby się cały oblepił. Zakazane polewanie sosem na talerzu :-).


Dodany do akcji: