Wykonanie
Kolejny przepis Jamie'go ( przypadł mi on do gustu - ten Jamie - nie ma co :P ).Tym razem trochę inna carbonara, z
groszkiem i
miętą. Prosty i szybki obiad, idealny w środku tygodnia.Przepis pochodzi z książki Jamie's Dinners.W oryginale składniki podane są na 4 porcje, ja zrobiłam mniej więcej z połowy.Składniki : ( 2 duże porcje )* 200 g
makaronu farfalle,* 50 ml
śmietany,* 1
jajko,* 8 plastrów
wędzonego boczku,* garść liści
mięty,* garść mrożonego
groszku,* tarty
parmezan do posypania,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Makaron nastaw do gotowania w osolonej wodzie.W małej misce zmieszaj
jajko,
śmietanę, szczyptę
soli i świeżo mielonego
pieprzu.
Boczek pokrój na kawałki i podsmaż na dużej patelni do czasu aż będzie brązowy i chrupiący.Kiedy
makaron będzie prawie gotowy, dodaj
groszek i gotuj przez około 1,5 minuty. Odlej
wodę z
makaronu zostawiając trochę w szklance, nie przelewaj zimną
wodą !Odcedzony
makaron dodaj do
boczku ( jeżeli patelnia jest za mała, przełóż wszystko do gorącego garnka po
makaronie ), dodaj większość posiekanej
mięty i dobrze wymieszaj.To czas by dodać
jajko ze
śmietaną... Ważne jest aby
makaron był wciąż gorący aby ugotować
jajko co sprawi, ze powstanie kremowy sos ( w razie gdyby był za gęsty dodaj
wodę z gotowania
makaronu). Szybko wymieszaj, ewentualnie dopraw
solą i
pieprzem, posyp
parmezanem i resztą
mięty.Podawaj natychmiast.