ßßß Cookit - przepis na Makaron z boczkiem, zielonym groszkiem i miętą w sosie śmietanowym z parmezanem

Makaron z boczkiem, zielonym groszkiem i miętą w sosie śmietanowym z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Bardzo często zaglądam do książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować" i w pełni się z Nim zgadzam!:) Gotowanie powinno być zabawą. Więc bierzcie patelnie w dłoń i bawcie się! Bawcie się smakiem, konsystencją, kolorem, zapachem... Łączcie ze sobą różne składniki, nawet te które wydają się być zupełnie z różnych bajek. A nóż, wyjdzie z tego coś smacznego:) Ja na przykład nigdy wcześniej nie wpadłam na to aby połączyć miętę z boczkiem! Muszę przyznać, że w tym zestawieniu naprawdę się sprawdza. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów i często z niego korzystam. Wam również polecam. Czas przygotowania to czas w jakim gotuje się makaron + 10 minut na przygotowanie sosu:) Jeśli nie chcesz spędzić soboty lub niedzieli przy kuchence, to ten przepis jest Właśnie dla Ciebie! Smacznego:)
Składniki: na 3-4 porcje
dwie szklanki makaronu muszelki (tych mniejszych)
1,5 szklanki śmietanki 30%
100 g wędzonego boczku
szklanka mrożonego groszku
0,5 szklanki tartego parmezanu
kilka gałązek świeżej mięty
łyżeczka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotujcie al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek pokrójcie w cienkie paseczki albo w kostkę i podsmażcie na maśle. Jak już się zrumieni dodajcie groszek i śmietanę. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, zmniejszcie gaz i dodajcie parmezan oraz pokrojone w paseczki listki mięty. Doprawcie sos solą i pieprzem po czym dodajcie ugotowany makaron. Całość wymieszajcie. Podając możecie zetrzeć na wierzch jeszcze trochę parmezanu.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/02/makaron-z-boczkiem-zielonym-groszkiem-i.html