Wykonanie
Bardzo często zaglądam do książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować" i w pełni się z Nim zgadzam!:) Gotowanie powinno być zabawą. Więc bierzcie patelnie w dłoń i
bawcie się!
Bawcie się smakiem, konsystencją, kolorem, zapachem... Łączcie ze sobą różne składniki, nawet te które wydają się być zupełnie z różnych bajek. A nóż, wyjdzie z tego coś smacznego:) Ja na przykład nigdy wcześniej nie wpadłam na to aby połączyć
miętę z
boczkiem! Muszę przyznać, że w tym zestawieniu naprawdę się sprawdza. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów i często z niego korzystam. Wam również polecam. Czas przygotowania to czas w jakim gotuje się
makaron + 10 minut na przygotowanie sosu:) Jeśli nie chcesz spędzić soboty lub niedzieli przy kuchence, to ten przepis jest Właśnie dla Ciebie! Smacznego:)
Składniki: na 3-4 porcjedwie szklanki
makaronu muszelki (tych mniejszych)1,5 szklanki
śmietanki 30%100 g
wędzonego boczkuszklanka mrożonego
groszku0,5 szklanki tartego
parmezanukilka gałązek świeżej
miętyłyżeczka
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:
Makaron ugotujcie al dente w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokrójcie w cienkie paseczki albo w kostkę i podsmażcie na
maśle. Jak już się zrumieni dodajcie
groszek i
śmietanę. Kiedy
śmietana zacznie gęstnieć, zmniejszcie gaz i dodajcie
parmezan oraz pokrojone w paseczki listki
mięty. Doprawcie sos
solą i
pieprzem po czym dodajcie ugotowany
makaron. Całość wymieszajcie. Podając możecie zetrzeć na wierzch jeszcze trochę
parmezanu.