ßßß
Składniki:15 ugotowanych na twardo jajek4 surowe jajka1 duży por30 g natki pietruszki30 g kopru2 łyżki bułki tartej2 łyżki gęstej śmietany1 łyżka masła200 g świeżego szpinakuząbek czosnkuszczypta gałki muszkatołowej300 g świeżego łososia (filet bez ości i skóry)Sos:1 szklanka jogurtu greckiego1/2 szklanki majonezuspory pęczek szczypiorku; posiekanyspory pęczek koperku; posiekanysól do smakuPora pokrój w półplasterki. Podduś go na maśle i przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni podduś też szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Ważne, żeby szpinak nie pływał w wodzie - jeśli taka się pojawi, to poczekaj aż odparuje. Odstaw.
W dużej misce wymieszaj jajka pokrojone w małą kostkę, podduszony por, posiekany koperek i natkę pietruszki.
Wbij 4 surowe jajka. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Keksówkę (10x25 cm) wyłóż papierem do pieczenie i posmaruj go olejem. Na dno wyłóż połowę masy jajecznej, a na środku ułóż połowę szpinaku.
Na szpinaku ułóż filet z łososia, oprósz solą i przykryj go pozostałym szpinakiem.
Na koniec wyłóż resztę masy jajecznej. Piecz w 190°C przez 70 minut. Studź w blaszce. Można podawać na zimno i na ciepło.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj i podawaj razem z pasztetem.SMACZNEGO!




źródło: ze zmianami Pasztet jajeczny z łososiem w szpinaku