Wykonanie
Witam w gorącym okresie przedświątecznym. Dla amatorów
kaszy jaglanej mam przepis na dekoracyjne i bardzo smaczne babeczki. Sprawdzą się na świątecznym
stole, jak i przez cały rok. To dość sycąca przystawka, ale bardzo bogata w najlepsze składniki odżywcze. Polecam!

SkładnikiPorcja na około 12-14 babeczek

około 2,5 szklanek ugotowanej
kaszy jaglanej(szklanka suchej)garść suszonych
jagód goigarść
rodzynekgarść
orzechów (
orzechy włoskie,
migdały)garść
suszonych żurawingarść kandyzowanej papai i
ananasa1-2 płaskie łyżeczki
miodu (opcjonalnie)30 ml
likieru (najlepiej sprawdzi się
amaretto lub
alkohol z dodatkiem
aromatu migdałowego)Do dekoracji: mała kiść
winogron lub na przykład
mandarynki,
kiwi, co lubiciePrzygotowaniePrzepis na filmie
Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą
wodą i gotuję 2-3 minuty w około 2,5 do 3 szklanek delikatnie osolonej
wody. Często mieszam. Powinna być gęsta bez nadmiaru
wody, ale też nieprzesuszona. Po gotowaniu przykrywam pokrywką, żeby dokładnie spęczniała (można schować garnek pod koc, żeby doszła).
Bakalie -
jagody goi,
rodzynki,
żurawinę - myję dokładnie pod bieżącą
wodą i przepłukuję jeszcze tyle co wrzącą
wodą, żeby pozbyć się nadmiaru konserwantów. Podobnie postępuje z
orzechami, z tym że je jeszcze siekam na mniejsze kawałki i prażę krótko na suchej patelni. Mieszam wszystkie składniki. Masa z
kaszy jaglanej i
bakalii powinna trochę odstać, żeby
kasza przeszła aromatem dodatków. Do formowania użyłam małej kokilki. Przed napełnieniem formę przecieram ręcznikiem papierowym, nasączonym delikatnie
olejem - żeby babeczki się udały. Masę w foremkach trzeba ucisnąć - babeczki będą jeszcze ładniejsze.Smacznego!Życzę wspaniałych smakołyków i rodzinnych Świąt Bożego NarodzeniaWeronika